Fitnesszaak uit Stekene mag toch geen buitensport organiseren in tenten: “Kan niet als outdoor sport beschouwd worden”

Een fitnesszaak in Stekene mag niet langer buitensport organiseren in tenten. AnytimeFitness zette de afgelopen twee weken zijn fitnesstoestellen op de parking. Zes leden konden er in tenten en van op veilige afstand blijven trainen. Maar, dat is niet volgens de regels, zegt Brecht De Vos van Sport Vlaanderen.

De creatieve oplossing van fitnesszaak AnytimeFitness om leden toch nog te laten fitnessen op de parking heeft een negatief advies gekregen van Sport Vlaanderen: “We hebben een gelijkaardige vraag gekregen bij het begin van de tweede lockdown in november en we hebben het toen voorgelegd aan experts. Hun antwoord was dat een tentprincipe met open wanden niet als outdoor beschouwd kan worden. Het is dus niet toegelaten.”

Drie klanten per tent

Henk Sariman van AnytimeFitness hoorde eind december van klanten dat ze zich nog moeilijk konden motiveren, dus probeerde hij een oplossing te bedenken: “Ik weet wat er niet kan en als ondernemer zoek je dan wat er wel nog kan. Dat is waarom we dit initiatief hebben gestart, om een aangename omgeving te creëren, zodat mensen op een veilige en verantwoorde manier kunnen sporten en werken aan hun vitaliteit.”

“De regel is dat outdoor sportactiviteiten met maximum vier personen en met anderhalve meter afstand is toegestaan. Er is per klant ongeveer achttien vierkante meter ruimte gecreëerd in open tenten met goede ventilatie en alle veiligheidsmaatregelen zoals gels voor de handen, enzovoort. Het is nu de tweede week dat we dit doen en het is heel goed ontvangen”, zegt Henk Sariman. 

Het is wel mogelijk om outdoor te fitnessen in vaste fitnesstoestellen die in parken voorzien zijn.

Brecht De Vos, Sport Vlaanderen

De fitnesszaak uit Stekene zal zijn plannen dus moeten herzien. “Het principe is dat er niet gesport mag worden in een overdekte structuur op een bepaalde oppervlakte. Dat geldt voor alle sporten, dus ongeacht het type tent”, legt Sport Vlaanderen uit.

Volgens Brecht De Vos zijn er toegestane alternatieven voor fitnessers: “Het is wel mogelijk om outdoor te fitnessen in vaste fitnesstoestellen die in parken voorzien zijn. Daar kan je gerust een personal trainer bij betrekken. Men kan ook gebruik maken van crossfitapparatuur outdoor.”

Meest gelezen