Flanders Expo bereidt zich voor op omvorming tot vaccinatiecentrum: “We zullen 1.000 parkeerplaatsen aanbieden”

Flanders Expo in Gent wordt omgetoverd tot een vaccinatiecentrum. Vanaf 1 maart zullen 65-plussers en risicopatiënten er als eersten hun coronavaccin toegediend krijgen. Flanders Expo is een grote toevloed aan mensen intussen gewoon: “Wij zien nu al duizenden studenten coronaproof passeren om examens af te leggen.”

Binnen enkele weken zullen de eerste mensen een coronaprik krijgen in de daarvoor opgerichte vaccinatiecentra. Dat moet gebeuren op locaties waar er veel plaats is. Flanders Expo is met zijn hal van 4000 vierkante meter dan ook een logische keuze. Het is de bedoeling dat er tot 3000 mensen per dag langskomen. 

Opdeling in drie verschillende zones

Momenteel wordt Flanders Expo gebruikt als locatie waar duizenden studenten van Universiteit Gent, Hogeschool Gent en Arteveldehogeschool hun examens afleggen. Vanaf 29 januari, als de examens achter de rug zijn, starten de voorbereidingen voor het vaccinatiecentrum.

De bedoeling is dat de hal gescheiden wordt in drie zones. “In het eerste compartiment kunnen mensen zich kenbaar maken en een aantal korte vragen beantwoorden”, zegt Dirk Van Roy van Flanders Expo. In de tweede zone is het de bedoeling dat twaalf vaccinatielijnen, in alle privacy, tegelijk elk 20 mensen per uur kunnen vaccineren. “Die twaalf lijnen kunnen uitgebreid worden naar zestien lijnen, maar dat is enerzijds afhankelijk van hoe snel de vaccins toegeleverd worden en anderzijds van hoeveel personeel er is om de vaccins te zetten”, geeft Van Roy mee.

Extra trams zullen niet nodig zijn. Dat zien we al bij de vele studenten die massaal openbaar vervoer nemen. 

Dirk Van Roy, Flanders Expo

De derde zone zal ingezet worden als een soort van rustplek: “Daar kunnen ingeënte mensen onder begeleiding van dokters even tot rust komen en wordt er gekeken of er geen onmiddellijke reacties optreden. Daarna kunnen de mensen de hal verlaten.”

Ook de bereikbaarheid en parking van Flanders Expo is handig meegenomen. Zo is er om de acht minuten een tram. Dat het tramspoor naar Flanders Expo een van de drukste van Vlaanderen is zou volgens Van Roy geen probleem mogen zijn: “Extra trams zullen niet nodig zijn. Dat zien we al bij de vele studenten die massaal openbaar vervoer nemen. Daarnaast zijn er ook veel fietsrekken voorzien en zullen we, bovenop de parkings die zich aan de overkant bevinden, ten allen tijden 1000 parkeerplaatsen aanbieden rond de hal zelf."

Flanders Expo heeft de vraag gekregen om van 1 maart tot 31 december operationeel te zijn. De mogelijkheid bestaat dat er sneller gevaccineerd zal kunnen worden, dus probeert de organisatie van Flanders Expo toch vroeger klaar te zijn. “In de wandelgangen horen we dat we ons best al richten op 15 februari”, aldus Dirk Van Roy. 

Meest gelezen