AFP or licensors

VS-minister Pompeo: "Iran is nieuwe basis van Al Qaeda, meer nog dan Afghanistan in 2001"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is hevig uitgevallen naar Iran. Volgens hem is dat land de nieuwe basis van het terreurnetwerk Al Qaeda en zijn belangrijke leiders van die bende in Teheran. Iran heeft meteen de beschuldigingen verworpen en merkt op dat de meeste daders van de aanslagen van 9/11 uit een land komen waar "Pompeo een voorkeur voor heeft". Pompeo zou morgen naar de NAVO in Brussel komen, maar die reis is geannuleerd.

Minister Pompeo was niet mals voor Iran. Dat is volgens hem de nieuwe thuisbasis van het (soennitische) terreurnetwerk Al Qaeda en is dat nu zelfs meer het geval dan Afghanistan tijdens de terreurgolf van 9/11 in 2001. Meer nog: een aantal leiders van Al Qaeda zouden een toevlucht gevonden hebben in de Iraanse hoofdstad Teheran, waardoor ze moeilijk op te sporen en uit te schakelen zijn. 

Ter illustratie bevestigde Pompeo eerdere berichten dat in augustus de nummer twee van Al Qaeda, Abdullah Ahmed Abdullah, in Teheran doodgeschoten zou zijn. Volgens de krant The New York Times werd hij gedood door Israëlische geheime agenten. Die man zou de organisator geweest zijn van de bloedige terreuraanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij zijn honderden doden gevallen, vooral Afrikanen. 

Pompeo kondigde ook sancties aan tegen twee toplui van Al Qaeda die in Teheran gevestigd zouden zijn en tegen leiders van een Koerdisch bataljon van de terreurgroep. Hij loofde ook een prijs van 7 miljoen dollar uit voor tips die leiden tot de arrestatie van Mohammed Abbatay, een andere topman van Al Qaeda die ook in Iran zou wonen. Echte bewijzen toonde Pompeo echter niet. Het is niet de eerste keer dat hij Iran verwijt dat het onderdak verleent aan terroristen van Al Qaeda. 

"Terroristen kwamen uit bevriend land van Pompeo"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif was erg snel met een wederwoord. Hij ontkende dat zijn land onderdak biedt aan toplui van Al Qaeda en herinnerde Pompeo eraan dat bijna alle terroristen van 9/11 afkomstig waren uit een land "waarvoor Pompeo een voorkeur heeft". Zarif bedoelt daarmee Saudi-Arabië, een bondgenoot van de VS en aartsrivaal van Iran in de Perzische Golf. 

De spanningen tussen Iran en de VS lopen intussen opnieuw verder op. Sommigen vrezen voor een oorlog net voor de machtsoverdracht van president Trump aan zijn opvolger Joe Biden. Anderen denken dat Pompeo het moeilijker wil maken voor Biden om opnieuw in het nucleaire akkoord met Iran te stappen nadat hij president van de VS geworden is. 

Pompeo komt dan toch niet naar Brussel

Tijdens een bezoek aan ons land zou Pompeo een ontmoeting hebben met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en nadien ook met minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Op twitter zei Pompeo tijdens de reis de "diepe en blijvende" band tussen de VS en België te herbevestigen.

Maar in de vooravond kwam het bericht dat de reis naar Brussel niet doorgaat. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is volop bezig met de overgang naar de opvolger van Mike Pompeo, de ervaren diplomaat Antony Blinken. Ook kijkt president Trump tegen een nieuw impeachment aan. Daarom zijn alle reizen geannuleerd.

Amerikaanse media verwachten dat ook Blinken kort na zijn aantreden naar België zal komen, voor overleg met het militaire NAVO-bondgenootschap. 

Meest gelezen