Videospeler inladen...

Libanon gaat - zo goed als letterlijk - in lockdown: mensen mogen 24 op 24 uur het huis niet uit 

Libanon gaat vandaag in lockdown om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in te dammen. "Lockdown" mag behoorlijk letterlijk worden genomen. Elf dagen lang moeten de Libanezen -behalve die met een essentieel beroep- 24 op 24 uur thuisblijven. Alles gaat dicht, ook de supermarkten.

Er waren vorige week al strengere maatregelen aangekondigd, maar die volstaan niet. Het gezondheidssysteem, dat al zwaar te lijden had onder de economische malaise, staat op instorten. Bijna alle bedden op intensieve zorg zijn ingenomen, terwijl het aantal patiënten naar verwachting de piek nog niet heeft bereikt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gedurende 11 dagen, van 14 tot 24 januari, geldt nu 24 op 24 uur een uitgaansverbod in Libanon. Alleen mensen met een essentieel beroep mogen het huis uit. 

Beluister hier het gesprek uit De Wereld Vandaag op Radio 1 met onze correspondente in Libanon, Daisy Mohr:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Er is sprake van dat het leger zal worden ingezet om de handhaving te verzekeren", zegt correspondente Daisy Mohr in Beiroet. "Het is hier heel ingewikkeld: in sommige gebieden zijn er families die met velen samenwonen op een kleine oppervlakte. En er leven natuurlijk ook heel veel vluchtelingen uit Syrië."

Stormloop op supermarkten

De voorbije dagen was er een stormloop aan de gang op supermarkten, want ook die gaan dicht en mogen enkel nog boodschappen aan huis leveren. Het leidde tot overvolle winkelgangen, wat dan ook weer erg riskant is voor de verspreiding van het coronavirus. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ook hebben welzijnsorganisaties al gewaarschuwd dat de sluiting van de supermarkten zware gevolgen kan hebben voor een groot deel van de bevolking, zeker voor wie afgelegen woont of niet de middelen heeft om boodschappen thuis te laten leveren of om zomaar in één keer eten voor elf dagen te kopen. 

De Libanezen lijden zo al erg onder een zware economische crisis."Er zijn hier heel veel mensen die van dag tot dag leven, en die deze strikte lockdown helemaal niet aankunnen", zegt Daisy Mohr.

Veel mensen leven van dag tot dag en kunnen deze strikte lockdown helemaal niet aan

Het leidt opnieuw tot veel woede jegens de politieke elite, die al zwaar onder vuur lag in het noodlijdende Libanon. De regering wordt verweten dat ze zwalpt tussen te soepele en te forse maatregelen. 

In de aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar werden de regels nog versoepeld, in de hoop dat de vele Libanezen die in het buitenland wonen naar huis zouden komen, en de lokale economie zo wat zuurstof zou krijgen. Bars en nachtclubs mochten weer opengaan. 

Sindsdien is het aantal coronabesmettingen fors gestegen. De laatste dagen werden er 6.000 per dag geregistreerd, maar in werkelijkheid zijn het er wellicht nog veel meer.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen