Xinhua News Agency.All Rights Reserved

LIVEBLOG - Coronamaatregelen voorlopig verlengd tot 1 maart, Nederland verlengt lockdown tot 9 februari

De federale regering verlengt de huidige coronamaatregelen voorlopig tot 1 maart 2021. Als het Overlegcomité al eerder tot versoepelingen zou overgaan, dan kunnen die evenwel al eerder ingaan. Nederland verlengt de lockdown al zeker tot 9 februari. Volg alle nieuws in onze liveblog.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend voor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De coronamaatregelen in ons land zijn verlengd tot 1 maart. Dat moet blijken uit een nieuw Ministerieel Besluit (surf naar http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article.pl) dat vandaag is gepubliceerd. Dat regelt onder meer de rijscholen die weer mogen openen, maar er staat ook 1 zinnetje in dat stelt dat alle geldende maatregelen tot 1 maart 2021 zijn verlengd. Als het Overlegcomité al eerder over versoepelingen zou beslissen, dan kunnen die evenwel al eerder ingaan.

"Het ministerieel besluit bevestigt de beslissingen die zijn genomen tijdens het laatste Overlegcomité. Zoals bij vorige ministeriële besluiten geven we de maatregelen een geldigheidsduur van 6 weken, maar dat belet niet dat we versoepelingen kunnen doorvoeren voor 1 maart. Dan moeten we gewoon het ministerieel besluit wijzigen", verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Het overzicht kwijt? Ontdek hier de coronamaatregelen zoals het laatste Overlegcomité van 18 december 2020 die heeft afgeklopt:

Coronamaatregelen zijn voorlopig verlengd tot 1 maart, moet blijken uit nieuw Ministerieel Besluit

Nederland verlengt lockdown al zeker tot 9 februari

Nederland verlengt zijn lockdown met meer dan drie weken tot 9 februari. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt. Het aantal besmettingen is in Nederland de laatste weken wel gedaald, maar de regering wil dus geen risico's lopen.

Rutte noemt de Britse variant van het coronavirus "bijzonder zorgwekkend" en de verlengde lockdown moet ook dat virus indijken. Rutte riep ook nog op om tot maart niet naar het buitenland te reizen.

De scholen en winkels werden in Nederland midden december gesloten. Twee maanden eerder was dat al het geval voor cafés en restaurants.

Bekijk een fragment uit de mededeling van premier Mark Rutte:

Videospeler inladen...

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Marc Van Ranst over logistieke problemen bij de vaccinaties: “We zijn het slachtoffer van onverhoopte meevallers”

In "De afspraak" had viroloog Marc Van Ranst het over een aantal problemen die zich voordoen bij de vaccinatiecampagne die net op gang is gekomen. Hij verwees onder meer naar 80.000 vaccins die op dit moment ongebruikt in de diepvries blijven liggen, terwijl de nood om te vaccineren groot is. “Zo’n situatie is jammer, maar de campagne is nog maar pas begonnen en we moeten nog veel leren. Bovendien zitten we ook met een aantal onverhoopte meevallers: we hebben op dit moment en de volgende weken meer vaccins dan waar we op gerekend hadden. Bij het plannen van de vaccinaties wisten we niet dat er nu al zoveel vaccins zouden zijn. Daarom blijven er een aantal in de diepvries. Maar eens de vaccinatiecampagne op kruissnelheid komt, zullen dergelijke problemen verdwijnen.

Van Ranst bevestigt ook dat er de volgende weken – om dezelfde reden – een tekort aan injectiemateriaal dreigt. “Je kan nog altijd spuiten bij kopen, maar misschien zullen dat niet de efficiënte spuiten zijn waarmee je 6 tot 7 dosissen uit een vaccinflesje haalt.” Ook hier ziet Van Ranst verzachtende omstandigheden. Want toen onze overheden de vaccins bestelden, wisten ze nog niet hoe die geleverd zouden worden. En konden ze dus ook nog niet weten welke spuiten het meest geschikt zouden zijn.  Van Ranst denkt dat een mogelijk tekort aan spuiten hoe dan ook snel opgevuld zal zijn.

Ouders zorgen al sinds maart voor hun kind met een beperking: “Het moet, we hebben geen keuze”

Er blijven veel vragen over de praktische organisatie van de enorme vaccinatie-operatie én over wie er precies in aanmerking komt, na de woonzorgcentra en de ziekenhuizen. Wie snel aan de beurt zal komen, zijn mensen met een beperking die permanent in een instelling verblijven. Maar wie thuis woont of mantelzorger is, komt aan bod zoals de rest van de bevolking. "Terzake"-reporter Débora Votquenne sprak met de mama van Zano en met de ouders van Anja. Sinds maart vorig jaar staan ze er helemaal alleen voor. De lockdown duurt lang en de zorg is zwaar. In deze reportage doen ze hun verhaal:

Videospeler inladen...

VS houdt 2e dosis van vaccin niet langer achter de hand

De Verenigde Staten gaan al hun beschikbare dosissen van het vaccin tegen COVID-19 verdelen en de helft van de dosissen niet langer in reserve houden voor de tweede injectie. Dit heeft de minister van Gezondheid bekendgemaakt.

Minister Alex Azar zei aan de zender ABC dat de productie van het vaccin door Pfizer en Moderna voortaan "voldoende voorspelbaar" was om alle dosissen te verdelen en op hun laboratoria te rekenen om op tijd voldoende dosissen te leveren voor de tweede injectie.

Bij de vaccins van Pfizer en Moderna moet de tweede dosis binnen drie tot vier weken toegediend worden. Door de helft van de voorraad niet achter de hand te houden, hopen de autoriteiten meer mensen snel te kunnen vaccineren. Aanstaand president Joe Biden had enkele dagen geleden aangekondigd dat zijn regering van plan was tot deze aanpak over te gaan.

Het land loopt achter met de vaccinatie van de bevolking. Van de 25 miljoen verdeelde dosissen zijn er tot nu toe slechts 8,9 miljoen toegediend.

Stad Brugge wil massaal vaccineren in Boudewijnpark

In West-Vlaanderen is er veel enthousiasme om hopelijk de laatste rechte lijn in te gaan in de strijd tegen het coronavirus. De hele dag is er druk overlegd over vaccinatielocaties tussen burgemeesters en de zorgsector. Vandaag raakte ook bekend dat het Boudewijnpark de eerste vaccinatieplaats van de stad wordt, "Als de toevoer van vaccins verzekerd blijft, kunnen we er tot vijfduizend mensen per dag vaccineren", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Lees meer in dit artikel:

"Negatieve coronatest wordt verplicht bij reis naar VS"

Mensen die naar de Verenigde Staten reizen, moeten later deze maand verplicht een negatieve coronatest tonen voordat ze in het vliegtuig stappen. Het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie CDC zal dat bekendmaken, melden ingewijden. De maatregel zou vanaf 26 januari gelden, meldt The Wall Street Journal.

Voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk bestaat de verplichting al sinds Kerstmis, vanwege de daar ontdekte virusvariant die besmettelijker zou zijn. De CDC probeert al weken druk te zetten op de regering om dit uit te breiden. De mutatie waart inmiddels ook rond in de VS.

Zuid-Afrikaanse variant coronavirus duikt op in Duitsland

Duitsland heeft dinsdag zijn eerste geval van de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant geregistreerd. Die is gevonden bij een lid van een familie die in december terugkeerde van een langdurig verblijf in Zuid-Afrika.

"Na hun aankomst op 13 december, ging de familie de vereiste quarantaine in en werd vijf dagen later getest. Die tests waren negatief", aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken in de zuidwestelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg in een verklaring.

"De week daarop ontwikkelden de eerste leden van de familie milde ziektesymptomen." Inmiddels is bevestigd dat zes mensen uit drie huishoudens het coronavirus hebben opgelopen, van wie één de Zuid-Afrikaanse variant. Monsters van de anderen worden nog getest, aldus het ministerie.

De nieuwe virusvariant die door Zuid-Afrikaanse wetenschappers in december werd ontdekt, brengt wereldwijde bezorgdheid teweeg. De Zuid-Afrikaanse variant zou, net als de Britse variant, besmettelijker zijn dan andere coronavarianten maar lijkt niet meer gezondheidsschade aan te richten. Volgens de eerste onderzoeken werken de ontwikkelde coronavaccins ook tegen de twee mutaties.

Studenten verpleegkunde Lore en Lotte leren vaccineren: “We zien dat echt wel zitten”

Overal melden zich vrijwilligers om mee te helpen met het vaccineren tegen het coronavirus. Het zijn gepensioneerde verpleegkundigen, maar ook studenten verpleegkunde en hun docenten. Wie wil bijspringen in een van de vele vaccinatiecentra kan zich aanmelden via de website Help de Helpers. In een testruimte op school oefenen Lotte en Lore al hoe het er in een vaccinatiecentrum kan aan toegaan. Ze zien het helemaal zitten om ook echt te helpen bij de vaccinaties:

Videospeler inladen...

Niet wat, maar waar en wanneer is belangrijk bij mondmaskers: “Op dat vlak loopt België een beetje achter”

Heeft het zin om ook hier FFP2-maskers verplicht te maken op drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer en winkels, zoals de Duitse deelstaat Beieren doet? Infectioloog Koen Vanden Driessche zou het niet meteen doen, zegt hij in “De wereld vandaag” op Radio. Ze zijn niet heel comfortabel, duur en niet-herbruikbaar. "Een gewoon, zelfgemaakt masker met een goede filter kan ook goed zijn."

Vanden Driessche brengt ook in herinnering dat FFP2-maskers in ons land op dit moment zelfs nog niet officieel worden aanbevolen voor medisch personeel dat de kamer van een coronapatiënt binnengaat, al dragen ze die in de praktijk gewoonlijk wel. "Om maar te kaderen dat de Beierse beslissing vrij verregaand is."

Maar niet alleen wát je draagt is belangrijk, maar zeker ook waar en wanneer. Daar legt Vanden Driessche de klemtoon op. "Wat dat betreft loopt België een beetje achter. "Op het werk worden mondmaskers nog steeds enkel aanbevolen wanneer je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Maar de meeste mensen besmetten maar in 10 procent van de gevallen iemand anders, terwijl anderen in één keer soms wel 100 mensen besmetten. 

Om die superverspreiding tegen te gaan, moet je ook denken aan de aerosolen die zich verder dan anderhalve meter verspreiden. Daarom ook dat de Wereldgezondheidsorganisatie sinds 1 december adviseert om ook een mondmasker te dragen in binnenruimtes die niet goed geventileerd zijn. Dat is in België nog niet het geval, en daar hebben we nog wel wat winst te boeken." 

De WHO adviseert ook -als daar een noodzaak en draagvlak voor is- om mondmaskers ook aan te bevelen bij jongere kinderen. Over een eventuele uitbreiding van de mondmaskerplicht naar 10-jarigen zat de Risk Assessment Group vandaag samen. Koen Vanden Driessche maakt deel uit van die groep, maar mag niets kwijt over wat daar is gezegd tot de bevindingen gepubliceerd zijn. 

Hoe dan ook vindt hij dat we moeten evolueren naar een rationeel gebruik van mondmaskers. "Ze gebruiken wanneer her er echt toe doet, wanneer er veel aerosolen worden geproduceerd, dus met name wanneer er gepraat wordt. Bij praten worden er 10 tot honderden keren meer aerosolen geproduceerd dan bij gewoon ademen."

Duitse kappers hekelen "professionele" haarsnit bij voetbalspelers

De Duitse kappers zitten met de handen in het haar. De kapsalons zijn in Duitsland sinds 16 december gesloten, maar op de voetbalvelden is daar - zo menen de kappers - niet veel van te merken. Ze kaarten de gang van zaken dan ook aan bij de Duitse voetbalbond.

Lees meer in dit artikel:

Meer dan 45.000 nieuwe besmettingen in een dag tijd in Verenigd Koninkijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn in een dag tijd 45.533 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo hebben Britse media dinsdag gemeld. In 24 uur tijd zijn ook 1.243 nieuwe sterfgevallen gemeld. Volgens Sky News is dat de tweede hoogste dagtoename sinds de uitbraak van de pandemie. Maandag was sprake van 46.169 nieuwe positieve tests en 529 overlijdens.

Er liggen momenteel 35.075 mensen met COVID-19 in ziekenhuizen, 22 procent meer dan een week geleden. Maandag waren er 32.070 coronapatiënten in het hospitaal van wie er 3.055 aan beademingsmachines lagen. Sinds de start van de epidemie zijn in het Verenigd Koninkrijk 3.118.518 mensen besmet geraakt terwijl er 83.203 binnen de 28 dagen na een positieve test aan COVID-19 zijn bezweken.

Ex-wereldkampioen motorcross Jöel Robert in coma na coronabesmetting

Zesvoudig wereldkampioen motorcross Joël Robert (77) is afgelopen woensdag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Gilly. Hij raakte besmet met het coronavirus en kreeg nadien nog een hartaanval. Hij ligt momenteel in coma. Dat meldt de Belgische Motorrijdersbond (BMB).

Lees het volledige artikel op Sporza.be:

Vaccinatiecentrum in Denderstreek komt in sporthal Erembodegem: "We zullen er dag en nacht coronaspuitjes geven"

Zo'n 140.000 inwoners van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede zullen de komende maanden in de sporthal Denderdal in Erembodegem een coronavaccin krijgen. "We gaan er 7 op 7 vaccineren, de klok rond als dat nodig is", zegt burgemeester Christophe D'Haese (N-VA). 

Lees meer in dit artikel:

4 op de 10 besmettingen gebeuren op het werk, "Daar is nog ruimte voor verbetering"

4 op de 10 besmettingen gebeuren op het werk, ook al is telewerk eigenlijk verplicht. Dat is een hoog cijfer, maar viroloog Steven Van Gucht relativeert. "Door de kerstvakantie is het aantal besmettingen op school sterk teruggevallen en ook in de woonzorgcentra gaat het steeds beter. De besmettingen op het werk wegen nu dus meer door."

De besmettingen op het werk gebeuren niet zozeer tijdens het werk zelf. "Het is vooral op momenten van ontspanning dat het gebeurt; tijdens de lunch of een pauze. Dan gaat het mondmasker vaak af", legt Van Gucht uit. "Hier kunnen we dus nog winst boeken. Zo heeft 30 procent van de bedrijven met een refter daar nog geen aanpassingen gedaan."

Vandenbroucke: “Mogelijk volgende week al vaccinaties met Moderna in enkele ziekenhuizen”

Volgende week zouden enkele ziekenhuizen al beginnen met het toedienen van het Moderna-vaccin. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd in de Kamercommissie Volksgezondheid. Het Moderna-vaccin is na dat van Pfizer/BioNTech het tweede vaccin dat door de Europese Commissie is goedgekeurd.

De uitrol daarvan kan nu beginnen, bevestigde Vandenbroucke. Gisteren zijn al 8.000 Moderna-vaccins in ons land toegekomen. Volgende week worden er nog eens 13.000 verwacht. In de week van 1 februari belooft Moderna 31.000 dosissen en in de week van 15 februari 94.000, kondigde Vandenbroucke nog aan. Ook het Moderna-vaccin moet in twee dosissen worden toegediend.

Lees meer in dit artikel:

Gent is verbouwereerd dat het de terugkerende reizigers niet kan controleren

Vanaf vandaag mogen steden en gemeenten controleren of de inwoners die uit vakantie zijn teruggekeerd, zich houden aan de quarantainemaatregelen. Gent wil hen opbellen, maar krijgt om privacyreden de telefoonnummers niet. De burgemeester is daar niet over te spreken en roept de hogere overheid op om zo vlug mogelijk die gegevens door te spelen. 

Lees meer in dit artikel:

Fitnesszaak uit Stekene mag toch geen buitensport organiseren in tenten: “Kan niet als outdoor sport beschouwd worden”

Een fitnesszaak in Stekene mag niet langer buitensport organiseren in tenten. AnytimeFitness zette de afgelopen twee weken zijn fitnesstoestellen op de parking. Zes leden konden er in tenten en van op veilige afstand blijven trainen. Maar, dat is niet volgens de regels, zegt Brecht De Vos van Sport Vlaanderen.

Lees meer in dit artikel:

Studenten verrassen docente tijdens pauze online les: "Ik was helemaal van mijn melk"

Een groep tweedejaarsstudenten uit de opleiding Howest Toegepaste Psychologie uit Brugge heeft docente Mieke Traen een verrassing bezorgd om nooit meer te vergeten. Tijdens een pauze bedankten ze haar omdat ze erin slaagt om gepassioneerd les te blijven geven, ook al is dat veel moeilijker online. In een YouTube-filmpje zie je de ontroerde reactie van Mieke.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen