Mensen met een naaldenfobie zien af: “Ik probeer het nieuws over de vaccinaties continu te vermijden, maar dat is nu erg moeilijk”

Nu er volop gevaccineerd wordt om het coronavirus te verdrijven, zijn er overal beelden te zien van naalden en mensen die een spuitje krijgen. Veel mensen zien dat niet graag, maar wie een naaldenfobie heeft, kan er zelfs een paniekaanval door krijgen.

Lieselotte Houzet uit Waregem heeft een naaldenfobie en probeert die beelden vooral te vermijden. “Het hele verhaal van het vaccineren is al heel vervelend voor mij”, zegt ze. “Ik heb al genoeg aan woorden als prikje, naald of injectie. Maar de ene dag verdraag ik het beter dan de andere. Ik volg het nieuws nu gewoon minder. Ik leg ook iets op de foto’s van de artikels daarover, zodat ik toch nog een deel van de krant kan lezen.”

Angstaanjagende vaccinatiecentra

Toch wil Houzet zich laten vaccineren. “Ik ben jong en zal waarschijnlijk een van de laatsten zijn. Ik wil me daar nu nog niet te veel zorgen over maken. Maar het lijkt er nu op dat ik het niet kan laten doen bij mijn huisarts. Dan zie ik het al veel minder goed zitten. Als ik beelden zie van die vaccinatiecentra krijg ik schrik en begin ik toch te twijfelen. Mijn huisdokter geeft me meer vertrouwen dan een vreemde die me een spuitje geeft. Ook de wachtrij schrikt me af. Ik moet dan de hele tijd kijken naar al die mensen die gevaccineerd worden. Ik hoop dus stilaan op groepsimmuniteit of dat ik na verloop van tijd genoeg zal hebben aan maar 1 injectie, in plaats van 2.”

Taboe

De fobie van Houzet gaat nog een stuk verder. “Ik kan ook niet tegen bloed. Ik vermijd horrorfilms en draag nooit rode kleren.” Volgens Houzet is zo’n fobie een taboe: “Ik heb dat lang verborgen, maar probeer daar nu meer open over te zijn. Ik krijg daar toch veel reacties op. Ik ben dus zeker niet alleen, maar niemand staat er voor te springen om dat toe te geven.

Houzet laat zich niet bijstaan door een psycholoog. “Mijn dokter schreef me wel een sessie voor bij een kinesist om meer te focussen op mijn ademhaling. Dat zou helpen als ik een paniekaanval heb. Maar het lukt me eigenlijk nog niet goed.”  

Lieselotte Houzet - Radio 2

Meest gelezen