Radio 2

Merchtemse onthaalmoeders wanhopig op zoek naar nieuwe locatie: "Anders 23 kindjes op straat"

Drie onthaalmoeders uit Peizegem, een deelgemeente van Merchtem, zijn dringend op zoek naar een nieuwe locatie. De huur van hun pand loopt binnen enkele maanden af. Als ze tegen dan geen nieuwe plek vinden, staan ze met hun 23 onthaalkindjes op straat. Maar die zoektocht is door de regelgeving niet makkelijk. 

Cirke De Petter zorgt samen met haar zus en tante voor 23 kindjes, 18 per dag. Dat doen ze in een huurhuis in Peizegem. Maar eind april moeten de drie onthaalmoeders er uit. "De eigenares van het pand heeft besloten om er zelf in te wonen. En dus moeten we op zoek naar een nieuwe plek. De gemeente kan ons voorlopig niet helpen. En veel huizen moeten aan strenge regels voldoen van Kind en Gezin. Zo moet er drie vierkante meter speelruimte zijn voor elk kind, hebben we drie slaapkamers nodig, de zolder niet meegeteld, moet er genoeg licht binnenvallen en is een open trap uit den boze." Allemaal logische maatregelen, maar het maakt de zoektocht voor de drie vrouwen erg moeilijk.  

We schuimen dagelijks alle immo-sites af. Maar als we echt niets vinden, dan staan we op straat

Cirke, haar zus en tante zijn de wanhoop nabij. "We schuimen dagelijks alle immo-sites af. Maar als we echt niets vinden, dan staan we in april op straat. Er is al zo weinig kinderopvang. Ze kunnen de 23 kindjes nergens anders plaatsen dan bij ons. Wij hebben geen inkomen meer, maar de kindjes en ouders geen opvang." 

En dus doen de drie onthaalmoeders een dringende oproep naar een gepast huis of pand. "Het liefst willen we in de buurt van Peizegem blijven. De rest van Merchtem kan ook en zelfs Londerzeel. Veel verder gaat niet omdat de ouders ook nog tot bij ons moeten geraken." Wie de onthaalmoeders en kindjes wil helpen, kan bellen op het nummer 0498/47 25 86. 

Meest gelezen