Moet de laatste C-130 een plaats krijgen in Melsbroek in Vlaanderen of in Beauvechain in Wallonië?

Er is discussie over waar de laatste C-130, het grote legervliegtuig, als museumstuk een plaats moet krijgen. De oude types van het C-130 legervliegtuig worden vervangen en nu is de vraag of het laatste exemplaar in Melsbroek in Vlaanderen of Beauvechain (Bevekom) in Wallonië mag staan. Het lijkt een communautaire kwestie, ook Theo Francken van N-VA moeit zich nu in de discussie.

Eerder al liet N-VA burgemeester Ryon van Steenokkerzeel weten dat hij de laatste C-130 bij hem in de gemeente wil, op het vliegveld van Melsbroek. Zijn partijgenoot, Theo Francken sluit zich daar bij aan. Hij brengt daarom vandaag een bezoek aan het vliegveld van Melsbroek.

"Wij kunnen er niet mee leven dat die laatste C-130 naar Beauvechain zou verhuizen," zegt Theo Francken. "Dit toestel is iconisch, duizenden militairen hebben daar goeie herinneringen aan. In Melsbroek staan er al heel wat oude legervliegtuigen, hier is ook een museum en de vzw Dakota beheert die oude legervliegtuigen. De laatste C-130 zou hier in goeie handen zijn, en niet in het Waalse Beauvechain zoals minister van defensie De Donder wil."

Vlaams erfgoed

Francken gaat nu verder stappen ondernemen om het legervliegtuig naar Melsbroek te krijgen. "Morgen ga ik de minister daarover ondervragen en ik ga haar proberen te overtuigen. Als dat niet lukt, zal ik samen met de burgemeester van Steenokkerzeel een vraag indienen bij de Vlaamse minister-president om de C-130 te beschermen als Vlaams erfgoed. En als die beschermd is, kunnen we het toestel hier houden. Dat is in het verleden ook al gebeurd met een ander vliegtuig, de C-119. Dus dat is niet onmogelijk."

Meest gelezen