Videospeler inladen...

Nederland verlengt lockdown tot 9 februari en overweegt avondklok: "We kunnen niet anders"

Minister-president Rutte verraste niet tijdens zijn televisietoespraak vanavond.  De strenge lockdown (in Nederland zijn onder meer de scholen gesloten) wordt verlengd tot minstens 9 februari. "Al had ik het zo graag anders gewild, we kunnen niet anders", zei Rutte.

Er was eerder vandaag nochtans goed nieuws : het aantal besmettingen in Nederland daalde namelijk voor de vierde dag op rij lichtjes. Maar de maatregelen nu versoepelen, zou volgens Rutte onverantwoord zijn.  Het kan zelfs de andere kant opgaan, richting verstrengingen. Zelfs de invoering van de avondklok wordt overwogen. Het kabinet Rutte heeft daarover een spoedadvies gevraagd.

Het maatschappelijke en politieke draagvlak om een avondklok in te voeren, is in Nederland niet groot. De avondklok wordt er nog meer dan in andere landen geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog. Rutte verwees in zijn toespraak naar de voordelen van een avondklok in deze gezondheidscrisis.  De avondklok is niet alleen een efficiënte methode om groepjes (vooral jongeren) uit het straatbeeld te houden. Ook heeft het systeem als voordeel (toch tijdens een gezondheidscrisis) dat mensen minder bij elkaar op bezoek gaan.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat één op drie Nederlanders die de voorbije weken  positief testten, besmet werd tijdens een bezoek aan familie of vrienden.  

Ook de scholen  in Nederland blijven in principe dicht tot 9 februari.  Al liet de Nederlandse minister-president de deur op een kier. Als blijkt dat kinderen de nieuwe Britse variant van het virus niet sneller verspreiden, kan worden overwogen de scholen iets eerder te openen, zei Rutte.  Voor de meest kwetsbare jongeren blijft onderwijs op school wel mogelijk, maar de leerlingen moeten voortaan de afstandsregel (van anderhalve meter)  respecteren.

Rutte zei tenslotte dat Nederlanders nog te veel onnodig op reis gaan. Hij vroeg de burgers om zeker tot 1 april in eigen land te blijven.

Bekijk het bericht van de beslissing van de Nederlandse premier in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen