Pixabay

Oost-Vlaamse vereniging zorgt voor vervoer naar vaccinatiecentra voor minder mobiele mensen

De Oost-Vlaamse vereniging Taxistop zal mensen die minder mobiel zijn en zelf geen vervoer hebben naar vaccinatiecentra brengen. Ze doen dit op vraag van de Vlaamse Regering. De regering wil zowel de taxisector als de Minder Mobielen Centrale inschakelen voor het vervoer. 

Op dit moment wordt er stevig nagedacht over de organisatie van de verschillende vaccinatiecentra in ons land. Dat zijn de centra waar de meeste mensen zullen worden ingeënt tegen het coronavirus. Het is niet voor iedereen evident om tot daar te raken, en daarom roept de Vlaamse Regering de hulp in van de taxisector en de Minder Mobielen Centrale. 

Helpen waar kan

De Oost-Vlaamse vereniging Taxistop is een van de verenigingen die zal helpen bij het vervoer naar de verschillende centra. Taxistop is op dit moment al in zo’n 80 procent van de Vlaamse gemeenten actief, en ook in de strijd tegen het coronavirus zal zij op verschillende locaties instaan voor de organisatie van de Minder Mobielen Centrale. 

We zijn heel enthousiast dat de doelgroep niet vergeten wordt, en dat wij kunnen helpen

Angelo Meuleman, Taxistop

“De Minder Mobielen Centrale is één van de diensten die taxistop aanbiedt in Vlaanderen”, legt projectverantwoordelijke bij Taxistop Angelo Meuleman uit. “Wij werken samen met ongeveer 80 procent van de Vlaamse gemeenten om vervoer voor minder mobielen – hoofdzakelijk ouderen – aan te bieden via vrijwilligers.” De vereniging kreeg nu ook de vraag van de Vlaamse Regering om mensen naar de verschillende vaccinatiecentra te vervoeren. “We zijn heel enthousiast dat die doelgroep niet vergeten wordt”, reageert Meuleman daarop. “We vervoeren vaak 80-jarigen, en laat dat nu net de doelgroep zijn die al enorm getroffen is door de crisis. Ze zitten vaak geïsoleerd alleen thuis. Ik ben dus heel blij dat ze niet vergeten worden en dat wij onze werking nu ook functioneel kunnen inzetten voor het toedienen van de vaccins.”

Organisatie hangt af per gemeente

Het is nog niet duidelijk welke gemeenten een beroep kunnen doen op Taxistop om tot een vaccinatiecentrum te geraken en welke gemeenten een andere dienst kunnen inschakelen. Het is ook nog niet duidelijk hoe de Minder Mobielen Centrale precies georganiseerd zal worden. Alles hangt af van de lokale centrales. “Taxistop ondersteunt die lokale centrales, maar ze worden ingericht door de gemeente zelf”, legt Meuleman uit. “Elke gemeente zal dus zelf beslissen hoe de organisatie precies verloopt. Sommige lokale centrales zullen misschien zelf actief de leden contacteren en in samenwerking met de sociale diensten van de gemeente kijken wie in aanmerking kan komen, maar andere gemeenten gaan misschien afwachten. Daar hebben wij zelf geen invloed op.” 

Financiële middelen

Er zal dus gezorgd worden voor vervoer naar de vaccinatiecentra voor iedereen die minder mobiel is, maar hoe ziet dat er financieel uit? “Over het algemeen is voor de Minder Mobielen Centrales een lidmaatschap nodig”, zegt Meuleman. “Op die manier zorgen we ervoor dat de dienst verzekerd is. Het is ook belangrijk dat de vrijwillige chauffeur een kilometervergoeding krijgt, zodat er geen onkosten zijn. Maar hoe alles zal verlopen met de diensten voor de vaccinatiecentra is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat de gemeente zelf financieel tussenkomt of dat de klant moet betalen. Daar is nog geen uitsluitsel over.”

De Vlaamse Regering en Taxistop hebben in ieder geval nog even de tijd om knopen door te hakken, want op dit moment zijn de vaccinatiecentra nog niet in werking. Eerst worden de bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd. Taxistop is intussen al wel op zoek naar extra werkkrachten: “Om de dienstverlening soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat wij veel chauffeurs hebben. Iedereen die in zijn vrije tijd ritten wil aanbieden aan die doelgroep, kan zich dus aanbieden bij ons. Op die manier kunnen zij mee een warme mobiliteit verzekeren”, aldus Angelo Meuleman van Taxistop.

Meest gelezen