Ontex

Oost-Vlaanderen roept 4 bedrijven uit tot meest verdienstelijke van 2020

De provincie Oost-Vlaanderen heeft 4 bedrijven uitgekozen als "Verdienstelijke Oost-Vlaming" van vorig jaar. De prijs geeft erkenning aan Oost-Vlamingen die de provincie op de kaart hebben gezet in binnen- en buitenland. De 4 gelukkigen zijn het fietskoerierbedrijf Cargo Velo uit Gent, mestverwerker Fertikal uit Beveren, IJshoeve De Boey uit Sint-Gillis-Waas en Ontex uit Eeklo dat tijdens de coronacrisis startte met het produceren van mondmaskers. 

Vorig jaar was geen gemakkelijk jaar voor de bedrijven en ondernemingen in ons land. Toch slaagden vele van hen erin om te blijven doorzetten en indien nodig hun werking bij te sturen. 4 bedrijven uit Oost-Vlaanderen worden nu beloond voor het harde werk en krijgen de titel “Verdienstelijke Oost-Vlaming van 2020”. Een van de winnaars valt extra op door de nieuwe activiteiten die ze er tijdens het coronajaar bijnam: Ontex. Dat is een bedrijf uit Eeklo dat onder meer luiers en maandverbanden produceert, maar dat sinds de coronapandemie ook gestart is met het maken van mondmaskers. 

Personeel beschermen

“We besloten om maskers te produceren toen we merkten dat het moeilijk was om aan beveiligingsmateriaal te raken om ons eigen personeel te beschermen”, vertelt Xavier Lambrechts van het bedrijf. “We besloten dan maar om zelf in actie te schieten. Op 100 dagen tijd was alles in orde. We kochten machines aan en zijn gestart met de productie. Intussen kunnen we ongeveer 80 miljoen mondmaskers op een jaar maken.”

Geen uitbreiding

De drijfveer om te starten met een mondmaskerlijn was voor Ontex in de eerste plaats het beschermen van het eigen personeel. “Maar we ontdekten al snel dat de vraag naar mondmaskers ook groot was bij ons cliënteel”, gaat Lambrechts verder. “Ook in de toekomst zullen we mondmaskers blijven produceren. Ziekenhuizen en rusthuizen zijn klant bij ons, en zij hebben altijd nood aan maskers. Ook als de coronacrisis voorbij is.”

Maar uitbreiden is het bedrijf niet van plan: “Nee, we zijn tevreden met hoe het nu loopt”, zegt Lambrechts nog. “Onze eigen mensen hebben maskers én we kunnen voldoende leveren aan de klanten die het ons vragen. Dat is voldoende.” 

Ander soort maskers

De maskers die Ontex op de markt brengt, zijn anders dan de maskers die we veelal in het straatbeeld zien. “Het zijn eigenlijk gewoon chirurgische maskers, maar dan groter en de elastiek werkt op een andere manier. De elastieken gaan achter het hoofd en niet achter de oren. Dat is handig voor mensen die in het ziekenhuis werken, want daardoor kan je het masker langer op een comfortabele manier dragen.”

Al die inspanningen verdiende volgens de provincie Oost-Vlaanderen een prijs. En daar is Lambrechts en zijn team erg blij mee: “Het is tof om in de bloemetjes gezet te worden. We zijn heel fier en blij dat we deze erkenning krijgen.”

Meest gelezen