KAREL WAIGNEIN

Slimme zorglamp van Antwerpse start-up zorgt voor hulp als alleenstaande oudere valt

Nobi, een start-up uit Antwerpen, test momenteel zijn slimme lamp uit die eind dit jaar op de markt komt. De lamp waakt over alleenstaande ouderen en detecteert het als ze vallen. Bovendien zorgt de lamp, nadat een val werd vastgesteld, ook voor hulp. "Op die manier kunnen ouderen langer zorgeloos zelfstandig blijven wonen", zegt Roeland Pelgrims op Radio 2 Antwerpen. "Vallen bij ouderen is een wereldwijde problematiek, want één op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar en wie langer dan één uur hulpeloos op de grond blijft liggen, sterft in veel gevallen nog geen half jaar later."

De Nobi slimme lamp is bedoeld voor oudere mensen die alleen wonen. "De lamp kan zien wanneer iemand gevallen is, verwittigt hulpdiensten of familie en opent automatisch de deur voor hen als ze toekomen om te helpen", legt Roeland Pelgrims, co-founder bij Nobi, uit. "Eigenlijk is die lamp als een Tesla zonder wielen die we aan het plafond geschroefd hebben, want ze zit vol met artificiële intelligentie, computers en sensoren die alles volgen wat er in de kamer gebeurt."

Pelgrims legt uit hoe de lamp in de praktijk werkt. "Als oma valt dan vraagt de lamp of ze gevallen is. Als oma nee zegt, zwijgt de lamp, maar bij elk ander antwoord, belt de lamp automatisch naar de contactpersoon van oma. Die persoon kan dan via de telefoon vragen hoe het gaat met oma en tegelijk via de app ook zien hoe het met oma gesteld is. Omwille van privacyredenen wordt oma niet gefilmd maar voorgesteld als een stokfiguurtje op de grond.
Het grote voordeel is dat oma niet zelf bij de telefoon of een alarmknop moet geraken. We hebben geleerd dat 95% van de ouderen een telefoon of alarmknop hebben, maar de overgrote meerderheid is na een val niet dicht genoeg in de buurt."

Snelle hulp

De snelle hulp is een grote troef van de lamp. Statistieken wijzen immers uit dat de helft van de mensen die langer dan een uur op de grond liggen na een val, binnen de zes maanden overlijden. "Het is dus cruciaal dat we zeer snel kunnen tussenkomen", zegt Pelgrims, "want dat maakt het verschil tussen leven en dood, tussen zelfstandig kunnen blijven wonen of naar een woonzorgcentrum moeten. Onze missie is om mensen zo lang mogelijk gelukkig en zelfstandig thuis te laten wonen", besluit Pelgrims.

Onze missie is om mensen zo lang mogelijk gelukkig en zelfstandig thuis te laten wonen

Roeland Pelgrims, co-founder Nobi

In 2018 ging het team van Nobi met het concept aan de slag en eind dit jaar komt het afgewerkte product op de markt. Momenteel wordt de lamp nog verder getest en getraind in onder andere woonzorgcentra en serviceflats. Nobi valt op door zijn strakke tijdloze design en sleepte recent twee designprijzen van Henry van de Velde in de wacht in de categorieën “Business Innovation" en "Consumer".

Meest gelezen