Bill Ebbesen/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Steeds meer edelherten in onze Limburgse natuur

Na de wolf en de bever lijkt ook het edelhert weer een plaats te krijgen in onze natuur. Meer dan 100 jaar lang kwam het dier niet meer voor in Vlaanderen. Maar in het Stramprooierbroek in Kinrooi lijkt het edelhert zich definitief te settelen. 

In het natuurgebied Stramprooierbroek in Kinrooi komen al een paar jaar enkele edelherten voor. Maar hun aantal is nu gestegen tot 25. Daarmee lijkt het zich echt een plaats te veroveren in de Limburgse natuur.  Om die reden onderzoekt Regionaal Landschap Kempen en Maasland hoe we in de toekomst met het dier moeten omgaan. 

We onderzoeken of het edelhert een toekomst heeft in Vlaanderen

Erwin Christis Regionaal Landschap Kempen en Maasland

"We overleggen met landbouwers hoe ze zich kunnen beschermen tegen de schade die de edelherten kunnen aanrichten", zegt Erwin Christis van Regionaal Landschap Kempen en Maasland.  Er wordt ook onderzocht voor hoeveel dieren er plaats is en hoe de aantallen onder controle kunnen gehouden worden. "We bekijken ook of het edelhert een toekomst heeft in Vlaanderen", legt Christis uit. "Want voorlopig komt het alleen voor in Limburg."

Aanwinst

"Het edelhert is echt een aanwinst voor onze natuur", vindt Erwin Christis. "Het is robuster dan een ree en speelt daarom ook een andere rol in de natuur. Een ree eet vooral kleine twijgjes terwijl een edelhert een grazer is en de bossen open houdt. Een edelhert wentelt zich ook in modder. Daarmee creëert het poelen, die dan weer amfibiën aantrekken."

 

Meest gelezen