Foto: Unsplash

Stoffen mondmaskers verboden in heel wat ziekenhuizen: "Te weinig gewassen en dus onhygiënisch"

Meer en meer ziekenhuizen in de provincie Antwerpen verplichten hun patiënten en bezoekers om chirurgische mondmaskers te dragen. Ze voeren die maatregel in om hun personeel en andere mensen zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat een goede zaak want de stoffen maskers worden te weinig gewassen en dan zijn ze een broeihaard van bacteriën.

Stoffen mondmaskers, die je kan hergebruiken na een wasbeurt, zijn niet meer toegelaten in heel wat ziekenhuizen. Dat is het geval sinds vorige week in de ziekenhuizen van de Gasthuiszusters (GZA) in Antwerpen, Wilrijk en Mortsel. Het verbod geldt ook al sinds eind vorige maand in Herentals en sinds het najaar in andere ziekenhuizen in de Kempen. Met de maatregel willen de ziekenhuizen hun personeel en andere mensen zo goed mogelijk beschermen. 

Er zitten na verloop van tijd heel wat bacteriën op die stoffen maskers als je ze niet regelmatig wast

Viroloog Marc Van Ranst

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het een goede maatregel. "Chirurgische maskers zijn wat beter van kwaliteit, maar daar ligt het probleem niet echt. Het probleem is dat sommige mensen die stoffen mondmaskers niet of heel weinig wassen", legt Van Ranst uit, "en dan is het niet zo hygiënisch om ermee rond te lopen in een ziekenhuis. Er zitten na verloop van tijd heel wat bacteriën op als je ze niet regelmatig wast."

Wat als mensen de chirurgische (wegwerp)maskers toch langer dan één dag gebruiken? "Ik denk dat er weinig mensen zijn die de chirurgische maskers bijhouden tot de volgende dag", zegt Van Ranst. "Wanneer je ze te lang gebruikt, komen de elastiekjes toch los en moet je ze wel weggooien."

Wel nog stoffen maskers

In onder meer de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen en omgeving, maar ook in de ziekenhuizen van Lier, Mechelen en het UZA in Edegem worden stoffen mondmaskers wel nog toegelaten. Maar in het ziekenhuis van Mechelen mag je geen sjaal of bandana gebruiken om je neus en mond af te dekken. 

Meest gelezen