Vandenbroucke over 7,5 miljoen extra Pfizer-vaccins: "Nog sneller vaccineren, maar afronden voor zomer zal niet lukken"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vraagt aan de taskforce vaccinatie een nieuw vaccinatieplan om nog sneller te kunnen vaccineren. Dat is mogelijk nu zeker is dat ons land een nieuwe lading van 7,5 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins krijgt.

Ons land krijgt zeker 7,5 miljoen bijkomende vaccins van Pfizer/BioNTech uit de nieuwe Europese bestelling van 300 miljoen dosissen. Dat is vandaag bekend geraakt. 4,4 miljoen dosissen zouden in het tweede kwartaal van 2021 geleverd worden, tussen april en juni dus. Daarmee kunnen in die periode meer dan 2 miljoen mensen extra gevaccineerd worden.

Want die nieuwe vaccins zijn nog niet meegerekend in de huidige vaccinatiestrategie, ook al een versnelling ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke en vertegenwoordigers van de taskforce vaccinatie stelden de huidige strategie afgelopen vrijdag voor in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Vandenbroucke zal nu aan de taskforce vragen om dat plan nog eens bij te stellen, zodat er nog sneller gevaccineerd kan worden. Vandenbroucke wil "een veel snellere uitrol vanaf april". 

Met de huidige strategie zou de vaccinatiecampagne in ons land ergens in september rond moeten zijn. Nu ons land extra Pfizer-vaccins krijgt, kan die datum vervroegd worden. Maar Vandenbroucke wil daar nog geen uitspraken over doen. "Ik ga daar geen datum op plakken, dat zou onvoorzichtig zijn."

Wel duidelijk is dat die extra Pfizer-vaccins niet zullen volstaan om al voor de zomervakantie iedereen die dat wil te vaccineren, benadrukt de minister. "Maar ze laten ons wel toe om aanzienlijk te versnellen."

De minister waarschuwt tot slot ook voor eventuele tegenslagen. Van bijvoorbeeld het vaccin van AstraZeneca is nog niet bekend "hoe goed dat zal werken en wanneer het zal komen". "We zijn ook nog op andere vaccins aan het wachten die nog in de pijplijn zitten. We hebben nu een heel belangrijke meevaller omdat we extra kunnen kopen van Pfizer, maar er kunnen ook nog tegenslagen komen."

"Mogelijk volgende week al vaccinaties met Moderna in enkele ziekenhuizen"

Volgende week zouden enkele ziekenhuizen ook al beginnen met het toedienen van het Moderna-vaccin. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd in de Kamercommissie Volksgezondheid. Het Moderna-vaccin is na dat van Pfizer/BioNTech het tweede vaccin dat door de Europese Commissie is goedgekeurd.

De uitrol daarvan kan nu beginnen, bevestigde Vandenbroucke. Gisteren zijn al 8.000 Moderna-vaccins in ons land toegekomen. Volgende week worden er nog eens 13.000 verwacht. In de week van 1 februari belooft Moderna 31.000 dosissen en in de week van 15 februari 94.000, kondigde Vandenbroucke nog aan. Ook het Moderna-vaccin moet in twee dosissen worden toegediend.

Meest gelezen