foto: Radio 2

Verbrandingsoven van Bionerga in Houthalen mag een maand na de brand weer opstarten

De verbrandingsoven van Bionerga in Houthalen-Helchteren mag opnieuw opstarten. Na een zware brand exact een maand geleden, heeft de oven stilgelegen. Het bedrijf heeft nog een vergunning om 5 jaar voort te gaan, maar de burgemeester van Houthalen-Helchteren wil dat Bionerga gesloten wordt. 

Op 12 december brak brand uit in een opslagbunker voor hout. Het vuur woedde in een gigantische voorraad houtafval. Het duurde een week voor de brand geblust was. Om opnieuw te kunnen opstarten moest het bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. "Met de brandweer en de gemeente is afgesproken dat we kunnen opstarten maar dat we de houtvoorraad voorlopig niet gebruiken, we gaan er nu ook geen hout opslaan. En dan zal in een tweede fase onderzocht worden welke maatregelen moeten genomen worden om een herhaling van de brand te voorkomen," aldus directeur Philip Peeters van Bionerga. 

"Geen verhoogde concentraties"

Tijdens de week van de brand waren er veel klachten over geurhinder vanuit de nabijgelegen wijken in Houthalen en Zolder. "Maar er was geen gevaar," zegt Philip Peeters, "de brandweer heeft permanent metingen gedaan in de omgeving en geen verhoogde concentraties vastgesteld. En ook bij de Vlaamse Milieumaatschappij is navraag gedaan, en ook die heeft geen verhogingen opgemerkt bij de meetstations in de buurt."

Vergunning voor nog 5 jaar

Bionerga heeft nog een vergunning om de biomassacentrale in Houthalen-Helchteren nog 5 jaar te gebruiken. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A-Groen-Plus) zei vorige maand al dat hij het bedrijf definitief dicht wil omdat het met een hele reeks uitbatings- en veiligheidsvoorwaarden niet in orde is. Ook de milieu-inspectie had het bedrijf al op de vingers getikt, maar heeft het uitstel gegeven om zich in regel te stellen.

Meest gelezen