Yorick Jansens

Theo Francken na veroordeling Kucam: "Zware straf is gepast, maar ik blijf achter mijn beleid staan"

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het goed dat Melikan Kucam "zwaar gestraft" wordt voor mensensmokkel. Kucam stelde voor het kabinet van Francken lijsten op met mensen die in aanmerking kwamen voor een visum, maar vroeg daarvoor geld aan die mensen. Maar "ikzelf noch mijn kabinet zijn veroordeeld", benadrukt Francken, die achter zijn beleid blijft staan.

"Ik heb altijd verklaard dat als Melikam Kucam schuldig bevonden zou worden door de rechtbank, hij ook streng gestraft moet worden", reageert N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecreatris voor Asiel en Migratie Theo Francken in een schriftelijke verklaring. "Mensensmokkelaars moeten hard aangepakt worden, dit valt op geen enkele manier goed te praten."

Francken benadrukt dat "ikzelf noch mijn kabinet ooit beschuldigd zijn, laat staan veroordeeld". "En we hebben vanaf dag één constructief meegewerkt aan het gerechtelijk onderzoek. Ik heb mij verder wijselijk onthouden van commentaar in afwachting van het vonnis."

Francken blijft ook achter zijn beleid staan, "waarbij we vele Syrische christenen hebben kunnen redden uit de klauwen van IS". "Kucam was binnen die operatie een van de vele contactpersonen voor de humanitaire luchtbrug, aangeduid door de Assyrische kerkgemeenschap uit Mechelen. Hij maakte volgens het vonnis misbruik van die functie, en dat op kap van de meest kwetsbaren. Een zware straf is dan ook gepast."

Nu Kucam veroordeeld is, rijst de vraag of hij nog een toekomst heeft binnen de N-VA. Kucam is nog altijd gemeenteraadslid in Mechelen, maar werd in de aanloop naar het proces geschorst als lid van de partij. Dat blijft zo, de partij wacht op een definitief vonnis, aangezien Kucams advocaten al lieten verstaan dat ze in beroep zullen gaan. "Eens dit vonnis definitief is, volgt een definitieve uitsluiting als lid, de zwaarst mogelijke sanctie binnen de partijstatuten", klinkt het.

Videospeler inladen...

"Nood aan transparantie"

Ook politici van andere partijen reageerden op de veroordeling van Kucam. Huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt het goed dat Kucam veroordeeld is, "maar dit had nooit mogen gebeuren", schrijft hij op Twitter.

Hij wil het systeem daarom transparanter maken. In "De wereld vandaag" op Radio 1 legt hij uit dat zijn kabinet aan een "betere rapportage" van de humanitaire visa werkt. "Het is de bedoeling dat er jaarlijks aan het parlement wordt gerapporteerd, over hoeveel visa er worden uitgereikt en via welke kanalen". "Het is de enige manier om te vermijden dat er sprake is van cliëntelisme."

Mahdi wil daarnaast ook niet meer met tussenpersonen werken, maar enkel met erkende organisaties, zoals Caritas en Sant'Egidio bijvoorbeeld. "Die doen dat al jaren, op een heel professionele manier." Tot slot zal hij ook aan zijn diensten de opdracht geven om de aanvragen te screenen, wat door het kabinet-Francken blijkbaar niet is gebeurd. Aan het principe van de humanitaire visa wil Mahdi niet raken. "Het principe is goed, het kan, maar het moet op een zeer correcte manier gebeuren."

Bekijk hier het gesprek met staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt en SP.A-Kamerlid Ben Segers gaan nog een stap verder. Volgens De Vriendt is het "de volle verantwoordelijkheid van Francken dat Kucam zijn gang kon gaan". "Nooit zijn er vragen gesteld", tweet De Vriendt. "Nooit werd er na geruchten zelf naar justitie gestapt." De Vriendt heeft het over "vriendjespolitiek van de bovenste plank".

"Hij (Francken, red.) en niemand anders koos voor het systeem", schrijft Ben Segers op Twitter. "Nooit werd er gecontroleerd en nooit werd er iemand (op de lijsten van Kucam, red.) geweigerd."

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken acht het nodig dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn partij "opkuist", een steek onder water naar De Wever die onlangs zei dat hij niet met Vlaams Belang in een Vlaamse regering wilde stappen omdat Van Grieken het nagelaten had een aantal radicale politici uit zijn partij te zetten.

PVDA-Kamerlid Peter Mertens wil dat een onderzoekscommissie de "politieke verantwoordelijkheid van Francken en zijn kabinet" onderzoekt. Een logische stap, vindt hij dat.

Bekijk hier het gesprek met partijvoorzitter Egbert Lachaert (Open VLD) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen