Videospeler inladen...

Vete tussen voorzitters De Wever (N-VA) en Lachaert (Open VLD) blijft duren: "Dit kleuterachtige gedoe moet stoppen"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft in "Terzake" uitgehaald naar zijn collega Bart De Wever (N-VA). Lachaert wil een streep trekken onder de vete tussen hen, die begon tijdens de zoektocht naar een nieuwe federale regering. "Bart De Wever moet zich nu als een volwassene gaan gedragen, deze oorlog moet stoppen."

Even terugspoelen: voor de huidige federale regering werd gevormd, met aan Vlaamse kant SP.A, Open VLD, CD&V en Groen, lagen er nog andere combinaties op tafel. De liberalen hadden gesprekken met de N-VA en de N-VA had op een bepaald moment een akkoord op zak met de PS. Uiteindelijk viel de N-VA uit de boot en belandde de partij federaal in de oppositie.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert hem een mes in de rug gestoken. Er zouden volgens Bart De Wever beloftes zijn gemaakt over een paars-gele coalitie (liberalen, socialisten en de N-VA) en Alexander De Croo zou nooit premier worden. Al maandenlang ruziën de twee voorzitters erover in de media.

"Bart De Wever liegt", trok Egbert Lachaert dit keer van leer in de "Terzake"-studio. "En dat is niet de eerste keer dat hij dat doet. Er zijn genoeg reconstructies gemaakt over die onderhandelingen. Hij weet dat een coalitie met de N-VA mijn voorkeur wegdroeg. Ik heb ook eerst geprobeerd een akkoord te sluiten met De Wever, zonder PS-voorzitter Paul Magnette."

"In de nasleep daarvan is hij dan met Magnette gaan praten. Waarom heeft hij ons toen niet betrokken? Hij heeft toen kapitale fouten gemaakt door de liberalen onrespectvol te behandelen. Daardoor is hij in de oppositie beland, maar dat wil hij niet toegeven."

Hij gedraagt zich als een kleuter die op de speelplaats niet mag meespelen met de andere kinderen

Bekijk hier het interview met Egbert Lachaert in "Terzake" (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

"Nu geeft Bart De Wever ongeveer elk weekend een interview waarin hij liberalen met de grond gelijkmaakt. Dat kleuterachtige gedrag moet stoppen. Hij gedraagt zich als een kleuter die op de speelplaats niet mag meespelen met de andere kinderen. Het is tijd dat hij zijn fout toegeeft, zodat we een streep onder deze oorlog kunnen trekken."

Egbert Lachaert was vooral naar de "Terzake"-studio gekomen om te praten over de zaak-Melikan Kucam en de humanitaire visa. "Ik heb niet gevraagd om hierover te komen praten, maar elk weekend sla ik mijn krant open en zie ik een interview met Bart De Wever die het over ons heeft."

"Ik begrijp zijn strategie totaal niet. Wij hebben veel gezamenlijke programmapunten. Als ik hem nu hoor, is er maar één walhalla en dat is samenwerken met de matekes van Conner Rousseau (SP.A-voorzitter) en de kameraden van Paul Magnette. Ik begrijp daar niks van. Ik vraag me af of de N-VA-kiezer daarop zit te wachten. Hij maakt het nu onmogelijk om met ons samen te werken. Ik vind dat we hier een streep onder moeten trekken", besluit Lachaert.

Meest gelezen