Moeder krijgt 15 maanden cel met uitstel voor laster en beledigen van kleuterjuf

De Antwerpse rechtbank heeft een 41-jarige moeder van Turkse afkomst veroordeeld tot vijftien maanden cel met uitstel voor het belagen van een kleuterjuf. De moeder had de juf er vijf jaar geleden van beschuldigd haar zoontje mishandeld te hebben. De juf werd buiten vervolging gesteld maar de moeder bleef haar lastigvallen. Daarop dienden de juf en de school zelf een klacht in tegen de vrouw. Naast de celstraf met uitstel moet de moeder ook 3.000 euro schadevergoeding aan de juf betalen. 

De moeder werd vanmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, met uitstel gedurende 5 jaar. Daarnaast kreeg ze ook een boete van 200 euro, ook met uitstel. "Dat wil zeggen dat de straffen pas effectief worden als er nieuwe strafbare feiten worden gepleegd", zegt persrechter Karl Van Cauwenberghe. "Maar de moeder moet wel een schadevergoeding van 3.000 euro betalen aan de kleuterjuf." Aan de scholengroep waar de kleuterschool deel van uitmaakt, moet de vrouw een symbolische euro schadevergoeding betalen. 

Beschuldigingen

Het verhaal gaat terug tot 2015. Het zoontje van een moeder van Turkse afkomst loopt tijdens de speeltijd in kleuterschool "De Bijtjes" verwondingen op. 's Avonds vertelt hij aan zijn moeder dat zijn juf hem pijn heeft gedaan. Volgens de directie kan dat niet, want de juf was tijdens de speeltijd aan het vergaderen. Bovendien had een ander kind gezien dat het jongetje gewoon gevallen was.

Maar de moeder kon dat niet aanvaarden. Ze diende een klacht in tegen de juf en beweerde dat ze haar zoon gefolterd had. Ze zette andere ouders op tegen de juf en de school, en organiseerde een protestactie aan de schoolpoorten. De juf ontving doodsbedreigingen en moest zelfs even politiebewaking krijgen. 

De vrouw bleef tegen beter weten in volhouden

Persrechter Karl Van Cauwenberghe

Buiten vervolging

In december 2016 werd de juf definitief buiten vervolging gesteld. Maar de moeder bleef volhouden dat de juf haar kind mishandeld had en spande dan maar een burgerlijke procedure aan tegen de school. Maar ook daar ving de moeder bot. De school en de juf dienden daarop zelf een klacht in tegen de vrouw.

De vrouw stond terecht voor belaging, lasterlijke aangifte, laster en beledigingen. Het openbaar ministerie vorderde achttien maanden cel, waar de rechtbank nu dus ten dele aan tegemoetkomt. Volgens de persrechter zijn de straffen niet min. "De rechtbank heeft er zwaar aan getild, omdat de moeder tegen beter weten in bleef volhouden", aldus de persrechter. 

Meest gelezen