www.vonkdesign.be

"Dertigers", "Kemping", "Fargo" en rocker Arno: ontdek hier het voorjaar van Eén en Canvas

Dit voorjaar laten Eén en Canvas een hele reeks nieuwe programma's los op de tv-kijkers. Een van de blikvangers op Eén is "De Kemping", waarin zanger Tijs Vanneste met negen jongeren vanuit het niets een camping opstart in de Kempen. Canvas pakt onder meer uit met documentaires over rocker Arno en wijlen journalist Johan Anthierens. 

Eén lanceert in het voorjaar twee nieuwe fictiereeksen. Vanaf 31 januari is er een tweede seizoen van "Beau Séjour". Later volgt dan het derde seizoen van de populaire reeks "Dertigers". 

Het nieuwe "Beau Séjour" vertelt een heel ander verhaal dan de vorige reeks met andere personages. De hoofdrol is weggelegd voor Gene Bervoets, die een gewezen marinecommandant speelt. Hij onderzoekt zijn eigen dood. Net zoals in de eerste serie kunnen sommige mensen uit zijn omgeving hem zien en andere niet.

Het derde seizoen van "Dertigers" bouwt wel voort op het vorige seizoen. En er is goed nieuws voor de fans: momenteel is er ook een vierde seizoen in de maak. "We moeten er over waken dat de dertigers niet plots veertigers worden, maar een vierde seizoen vonden we wel nog kunnen, omdat er zo'n grote vraag naar is", zei Olivier Goris, de netmanager van Eén en Canvas.

Bekijk hier de trailer van het nieuwse seizoen van "Dertigers" waarin de vriendschap van de groep zwaar op de proef gesteld wordt:

Andere nieuwe programma's dit voorjaar op Eén:

  • "De Kemping": negen jongeren die moeilijk aan werk geraken of werk kunnen houden, starten vanuit het niets een camping op in de Kempen en baten die een hele zomer uit. Ze worden daarbij begeleid door Tijs Vanneste bekend van het muziekduo Van Echelpoel. Hij gaf ook tien jaar lang les in het buitengewoon onderwijs. De jongeren krijgen zelf verantwoordelijkheid en moeten samen beslissingen nemen. Corona maakt het onverwacht extra uitdagend. 

    Bekijk hier de trailer van "De kemping":
  • "De wonderjaren": Siska Schoeters en Dieter Coppens, zelf ouders van jonge kinderen, maken samen een programma over opvoeden. Ze buigen zich over allerlei vragen die spelen rond opvoeding en gaan op onderzoek uit. Ze zetten experimenten op met baby's, pubers en hele gezinnen. 
  • "#weetikveel": Kobe Ilsen mag nu ook een tv-versie maken van zijn programma op Radio 1. Hij gaat op zoek naar verrassende weetjes en probeert die vanuit alle hoeken te belichten. Op het einde van het programma wordt hij ondervraagd door een expert om te zien wat hij van zijn onderzoek heeft opgestoken. 
  • "Zorgen voor mama": Kristel Verbeke praat met zes moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Ze luistert naar hen en probeert hen samen met twee ervaren experten dat extra duwtje in de rug te geven. 
Zorgen voor mama

Eén brengt in het voorjaar een driedelige documentaire over N-VA-voorzitter Bart De Wever. Reportagemaakster Petra De Pauw kon De Wever een jaar lang volgen. Een moeilijk jaar, met de coronapandemie en de regeringsvorming. Netmanager Olivier Goris begrijpt de heisa niet die over deze docu is ontstaan. "Ook andere politici kwamen al uitgebreid aan bod in onze programma's, zoals "Het huis". Dit wordt ook geen reclamespot voor De Wever. Het belangrijkste is dat de balans in zijn geheel klopt", zei hij.

In maart is het 5 jaar geleden dat Brussel werd opgeschrikt door twee terroristische aanslagen. De documentaire "Salah" vertelt het verhaal van Salah Adbeslam, die verdacht wordt van betrokkenheid bij die aanslagen. Daarnaast komt er ook een driedelig programma van fotografe Lieve Blancquaert. In "En toen was het stil" blikt ze samen met getuigen en slachtoffers terug.

Canvas pakt uit met documentaires en vierde seizoen van "Fargo"

Ook Canvas heeft enkele nieuwe documentaires in petto. Zo is er "Niemands meester, niemands knecht", een tweeluik over wijlen journalist, taalkunstenaar en "enfant terrible" Johan Anthierens. "Revolutie in Indonesië" volgt auteur David Van Reybrouck terwijl hij aan zijn boek werkt over het dekolonisatieproces in de voormalige Nederlandse kolonie. Het is ook uitkijken naar "Charlatan" een driedelige documentaire over rocker Arno gemaakt door zijn goede vriend Dominique Deruddere. 

Arno
© VRT 2021

Andere nieuwe programma's in het voorjaar op Canvas:

  • "Als je eens wist...": na de aangrijpende reeks van Hilde Van Mieghem over kindermisbruik, komt er nu een reeks die ingaat op partnergeweld. Getuigenissen van slachtoffers en experts tonen dat die problematiek zo mogelijk een nog groter taboe is en een nog complexer thema. 
  • "Privacy en ik":  VRT-journalist Tim Verheyden onderzoekt in twee afleveringen in welke mate onze privacy onder druk staat. Zowel door bedrijven die onze data verzamelen als door maatregelen van de overheid. 
  • "FC United": deze reeks gaat over racisme en gebrek aan diversiteit in het Belgische voetbal. Persoonlijke getuigenissen van prof- en amateurvoetballers tonen hoe ernstig het probleem is, zowel in het mannen- als vrouwenvoetbal. 
Fargo
Copyright 2020, FX Networks. All Rights Reserved.

Canvas blijft ook inzetten op internationale fictie. Het tweede seizoen van de spionagereeks "Killing Eve" is al gestart, maar later dit voorjaar is het uitkijken naar het vierde seizoen van "Fargo". Canvas zendt die reeks in primeur uit voor Vlaanderen op open net en nog voor Netflix. De eerste drie reeksen zullen bovendien integraal te bekijken zijn via VRT NU en ook de film van de gebroeders Coen, waarop de serie gebaseerd is, wordt nog eens uitgezonden. 

Ook fictie van eigen bodem heeft nog altijd een plek op Canvas. De Vlaamse fictiereeks "Albatros", die in preview te volgen was op Play en Play More van Telenet, wordt vanaf 15 februari nu ook via Canvas op de kijker losgelaten. Het is een tragikomische reeks bedacht door Wannes Destoop en Dominique Van Malder over tien zwaarlijvige mensen die deelnemen aan een afslankingskamp in de Ardennen. Naast Van Malder zelf spelen ook Ruth Beeckmans en Benny Claessens mee. 

Albatros

Sterk najaar voor Eén en Canvas, VRT NU groeit erg sterk

Zowel Eén als Canvas hebben een sterk najaar achter de rug. Van beide netten is het marktaandeel gestegen. Het afgelopen najaar had Eén een marktaandeel van 33,4 procent in prime time tegenover 30,6 procent in 2019. In de kerstvakantie liep het marktaandeel zelfs op tot 41,4 procent. Canvas had dit najaar een marktaandeel van 8,2 procent in primetime, tegenover 7,8 in 2019. 

Ook VRT NU, het digitale platform van de VRT, groeide de afgelopen jaren zeer sterk. Het heeft intussen al meer dan 3 miljoen geregistreerde gebruikers (dat is bijna een miljoen meer dan eind 2019) en de VRT NU app is al meer dan 1,1 miljoen keer gedownload (dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met eind 2019). Ook het gebruik zelf is gestegen. Het aantal gestarte video's steeg met 68 procent. 

In de lijst van meest bekeken programma's op VRT NU staan titels als "Undercover", "Down the road", "Andermans zaken" en "Filip van België". "Met VRT NU bereiken we een jonger publiek met dezelfde programma's die ook op tv te zien zijn", zegt Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas. "47 procent van de mensen die via VRT NU naar het programma "Down the road" keken waren jonger dan 24 jaar. VRT NU is dus heel belangrijk om een zo breed mogelijk publiek te bereiken."

Meest gelezen