Radio 2

Zemst gaat niet meer alle straatlichten doven: "Veiligheidsgevoel van de mensen is belangrijk"

De gemeente Zemst komt terug op haar beslissing om de straatverlichting in een aantal straten 's nachts te doven. De maatregel was bedoeld als energiebesparing. Maar er kwamen klachten van inwoners die zich niet meer veilig voelden. En dus gaat de gemeente vanaf februari maar de helft van de straatlichten doven.

In enkele wijken in Zemst, in deelgemeenten Hofstade en Elewijt, gaat 's avonds de straatverlichting uit om energie te besparen. Maar zonder straatverlichting is het zo donker dat heel wat inwoners zich niet veilig voelen als ze op straat lopen.

"Ik vind het een akelig gevoel, zeker als ik 's avonds thuiskom na een late shift," zegt een inwoner uit Elewijt. "Vooral in de winter geeft dat een onaangenaam gevoel." Een andere vrouw is vooral bezorgd om haar fietsende dochters: "Mijn jongste dochter vindt het niet zo fijn als ze 's avonds met de fiets door het donker moet. Zeker als je langs het speelpein rijdt als de lichten uit zijn, lijkt dat echt een donker gat." Een man die 's avonds zijn hond uitlaat, vindt het ook maar niks: "Als je met een hond gaat wandelen is het pikdonker. Je ziet niet eens wat je hond doet."

Goed slapen

Maar er zijn ook voordelen aan het doven van de lichten. Sommigen vinden het goed dat er op die manier bespaard wordt. En er zijn inwoners die nog nooit zo goed geslapen hebben sinds de straatlichten 's nachts niet meer branden.

Sociale veiligheid

De gemeente heeft nu beslist om het plan bij te sturen. "Uit de feedback van de inwoners hebben wij geleerd dat het goed is om in te zetten op duurzaamheid," zegt burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA). "Maar ook de sociale veiligheid is erg belangrijk. Daarom gaan we vanaf februari één lamp om de twee laten branden, dan hebben we nog voldoende licht en is er toch nog een energiebesparing waardoor we aan onze duurzaamheidsnormen voldoen."

Meest gelezen