"Vindt u dat ik u omvolk?": staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) reageert fel op Vlaams Belang 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert fel op de boodschappen van Vlaams Belang op sociale media, na de bekendmaking van de cijfers over de herkomst van de Belgische bevolking. Statbel, het statistische agentschap van de federale overheid, stelde vast dat ongeveer een derde van iedereen die in België woont van buitenlandse herkomst is of de buitenlandse nationaliteit heeft. Mahdi, zelf van buitenlandse herkomst, vindt de oproep “Stop de omvolking” van Vlaams Belang niet kunnen. Dat zei hij in “De afspraak” op Canvas.

Voor het eerst heeft Statbel, het statistische agentschap van de federale overheid de herkomst van de Belgische bevolking nagegaan. Daaruit blijkt dat ongeveer een derde van iedereen die in België woont, van buitenlandse herkomst is. Preciezer: 12,4 procent van al wie in België woont, heeft een buitenlandse nationaliteit en 19,7 procent is Belg met een buitenlandse achtergrond. 

Dat laatste betekent dat van één of beide ouders de Belgische nationaliteit niet de "eerst geregistreerde" is, zoals Statbel het omschrijft. Of van henzelf natuurlijk. Die mensen kunnen nu wel Belg zijn, ze waren dat niet toen ze zich voor het eerst in het bevolkingsregister inschreven.

Tien jaar geleden was ongeveer een kwart van alle mensen die in België wonen van buitenlandse herkomst, nu is dat dus gestegen tot een derde. Het gaat om 3,7 miljoen mensen, waarvan de helft uit onze buurlanden of elders uit de Europese Unie komt. Op Twitter en Facebook plaatste Vlaams Belang daarover mededelingen, waarin de term “omvolking” gebruikt wordt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) neemt daar aanstoot aan. Hij is zelf de zoon van een Irakese vader, die veertig jaar geleden in België kwam wonen. 

Hij begrijpt dat deze cijfers sommige mensen bang maken, maar verzet zich tegen de manier waarop sommige partijen zonder enige nuance met die cijfers omgaan: “Mensen zijn daar bang van, maar ik weet niet of de mens van mij bang is. Ik maak deel uit van die statistieken. Ik wil de vraag perfect stellen: zijn mensen bang van mij?”

Zijn mensen bang van mij? Vindt u dat ik u omvolk? Vindt u dat ik een probleem ben voor de samenleving?

Sammy Mahdi, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, CD&V

Sammy Mahdi: “En dus er is een volksvertegenwoordiger, voorzitter van Vlaams Belang (Tom van Grieken, nvdr.) die gezegd heeft dat Vlaanderen ontvolkt wordt, dat er een omvolking bezig is. Wel ik ben één van die personen. Vindt u dat ik u omvolk? Vindt u dat ik een probleem ben voor de samenleving?”

“Het is wèl zo dat er een aantal mensen zijn die af en toe voor problemen zorgen in de samenleving, en die moet je aanpakken. Maar dat is een kwestie van integratie, en van de migratie op de juiste manier te gaan behandelen. Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen op de juiste wijze integreert, dat niemand daar een probleem van zal maken.”

Ik ben de vrucht van de liefde tussen mijn moeder en mijn vader. Ik zou graag hebben dat die vrucht niet per definitie gezien wordt als een rotte appel.

Sammy Mahdi, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, CD&V

“Ik ben de vrucht van de liefde tussen mijn moeder en mijn vader. Ik zou graag hebben dat die vrucht niet per definitie gezien wordt als een rotte appel. En dat is wel hetgeen gebeurt vandaag de dag." 

“Ik zie visuals op sociale media verschijnen met een balkje dat volgeladen wordt en dat vandaag op 30% staat. En dat de Vlaming het gevoel geeft: er komt hier een ganse groep en die gaat u wegduwen. En dat is wat omvolking betekent. En vooral: de term betekent ook wel iets, hé. Hij komt vanuit het nazisme, is dus een geladen term. Hij werd ook gebruikt door een aantal extreemrechtse terroristen waaronder Anders Breivik die met die term geconfronteerd is geweest en dacht: ik moet hier ingrijpen.”

“En mijnheer van Langenhove, ook volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang, zei in november vorig jaar via sociale media aan zijn eigen volgers: let op, volksvertegenwoordigers van CD&V, N-VA, Groen, Open VLD, sp.a, ze haten jullie, ze willen jullie weg. Als je die boodschap meegeeft aan mensen, en mensen het gevoel geeft: pas op, want eigenlijk word je gehaat en willen ze proberen u weg te duwen, dan krijg je mensen in paniek, en daar moet je iets aan doen.”

"Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen problemen zijn. Maar die problemen moet je aanpakken zonder het constant te hebben over een ganse groep die je daarin cibleert."

Bekijk hier het volledige gesprek met Sammy Mahdi, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V) in "De Afspraak" op Canvas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen