RTV

Camping Fauwater in Kasterlee in lockdown door coronabesmettingen onder Oost-Europese arbeiders

In Kasterlee is camping Fauwater in lockdown geplaatst. Het gaat om chalets en een hotel. Er verblijven 230 Oost-Europese arbeiders en 17 daarvan hebben positief getest op COVID-19. Niemand mag voorlopig op en af het terrein, ook niet wie al negatief testte. De gemeente zorgt dat er boodschappen gehaald worden voor de bewoners. Morgen komt er een mobiel testcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen om iedereen te testen. 

Het is de gezondheidsinspectie die de gemeente gevraagd heeft om de hele camping, met chalets en een hotel, zoals een woonzorgcentrum, in lockdown te plaatsen. "Het is een erg kleine oppervlakte waarop veel mensen samenleven", zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V). "Er is toch wat meer contact tussen de mensen die op zo'n chaletpark verblijven. Er is hen nu ook opgelegd dat ze niet bij mekaar op bezoek mogen gaan in de chalet."

Het gaat om 230 Oost-Europese arbeiders die voor een tiental bedrijven werken, waaronder bouwbedrijven. "Het gaat om Polen, Bulgaren, Roemenen, Slovaken, Slovenen en Bosniërs. En het is in de laatste groep dat de COVID-besmettingen zijn vastgesteld. We gaan ervan uit dat het tot die groep beperkt is, maar dat zal morgen verder onderzocht worden." Dan komt er een mobiel testcentrum van het UZA ter plaatse om iedereen te testen. 

Boodschappen

De mensen die er verblijven mogen ook niet meer naar de winkel. "We hebben in de gemeente al een systeem om boodschappen te doen voor inwoners die dat niet zelf kunnen en niemand hebben om dat voor hen te doen. Het is nu wel een uitdaging om dat ook op grotere schaal te doen", zegt de burgemeester. "We hebben afgesproken dat de uitbaters van de camping de boodschappenlijstjes verzamelen en dat medewerkers van de gemeente de boodschappen dan doen en gaan afleveren."

Hoe lang de quarantaine zal duren is nog niet duidelijk. "Er zijn mensen die ons nu al zeggen dat ze eerder al drie keer negatief getest hebben. Mochten we nu de negatief geteste personen goed kunnen afscheiden van de anderen en er komen geen besmettingen bij, dan kunnen we bekijken of die toch weer aan het werk kunnen. Want daarvoor komen ze ook naar hier. Dit is niet makkelijk voor hen nu."

Voorlopig is niemand ernstig ziek. Er zijn al wel afspraken gemaakt met de huisartsen in de gemeente voor mochten er wel mensen ziek worden.

Meest gelezen