Celstraf met uitstel voor vrouw die motorrijder doodreed op E40 in Zwijnaarde

Een 32-jarige vrouw is woensdag veroordeeld voor een dodelijk verkeersongeval dat in juni 2019 plaatsvond. De vrouw verloor tijdens het bewuste incident de controle over haar stuur op de E40 in Zwijnaarde en raakte een motorrijder (50). De man raakte levensgevaarlijk gewond en bezweek later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Het tragische ongeval vond plaats op 21 juni 2019. Een 32-jarige vrouw uit Gent reed met haar auto op de E40 richting kust toen haar voertuig plots begon te zwalpen op de middelste rijstrook. De wagen week initieel af naar rechts, waarna de vrouw overcorrigeerde naar links. Ze raakte daarbij een motorrijder (50) en belandde in de middenberm. Het slachtoffer werd door de klap over de middenberm gekatapulteerd en belandde in de tegengestelde richting voor de wielen van een schoolbus en een personenwagen. 

De man werd in levensgevaar overgebracht naar het UZ Gent en streed daar dagenlang voor zijn leven. Uiteindelijk bezweek hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De vrouw had op het moment van de feiten niet gedronken en was volgens het politieonderzoek niet met haar smartphone bezig. Wel oordeelde de rechtbank dat ze het ongeval had kunnen vermijden als ze met meer aandacht en verantwoordelijkheidszin had gereden. 

“Ze zocht naar externe oorzaken, zoals een lekke band, om zichzelf te verantwoorden. Maar er was niets mis met haar auto”, stelde de politierechter. “Het ongeval is enkel en alleen te wijten aan haar eigen onoplettendheid. Tijdens de zitting toonde ze bovendien een gebrek aan empathie: ze was meer bezig met de potentiële gevolgen voor haarzelf dan met het leed van de nabestaanden.”

De rechtbank veroordeelde de vrouw  tot 4 maanden cel, volledig met uitstel. Ze moet ook meer dan 35.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden. Daarbovenop komt ook nog een boete van 2.000 euro, voor de helft met uitstel en een rijverbod. Wil de vrouw ooit terug achter het stuur kruipen, dan moet ze bovendien medische en psychologische proeven afleggen voor ze terug op de baan mag. 

Meest gelezen