De Europese bizon kweekt weer lustig in het wild en is niet langer sterk bedreigd

De Europese Bizon is niet langer een sterk bedreigde diersoort. Dat kondigt de natuurbeschermingsorganisatie WWF aan. In 2003 waren er nog maar 1.800 Europese bizons over. Een intensieve samenwerking van talrijke Europese natuurparken en dierentuinen zorgde ervoor dat het nu weer beter gaat. Ook vanuit België werden bizons naar Roemenië gebracht waar ze in stapjes leerden om in het wild te overleven. 

De Europese bizons zijn de zwaarste en grootste landzoogdieren van Europa. Ze hebben een ruige wollen vacht en ze lijken wel op de Amerikaanse bizons, maar de bochel op de rug is kleiner en ze zijn ook iets donkerder bruin van kleur.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In 2003 waren er nog maar 1.800 Europese bizons over. Natuurbeschermingsorganisaties zoals het WWF, dierentuinen en natuurparken sloegen daarom de handen in elkaar en zetten een intensief herintroductieprogramma op poten.

In België waren er Europese bizons in Bellewaerde en in het natuurpark van de grotten van Han. Samen met heel wat andere bizons uit verschillende Europese landen werden ze overgebracht naar Roemenië. 

Diverse genen

"Daar volgde een stappenplan: ze werden losgelaten op een relatief klein domein, daarna wat groter, maar nog steeds omheind. En zo konden ze langzaamaan wennen aan het leven in het wild", vertelt Koen Stuyck van WWF.  "Door al die dieren samen te brengen in een groot gebied, konden ze paren met een grote diversiteit aan genen. Inteelt verzwakt de soort anders te veel."

Intussen zijn er alweer 6.800 Europese bizons. Ze leven voornamelijk in Polen, Roemenië en Rusland. Helemaal uit de gevarenzone is de soort nog niet. "Ze zijn niet meer sterk bedreigd, maar ze zijn nog altijd kwetsbaar. Dat is dus een stadium beter dan voorheen", besluit het WWF. 

Meest gelezen