Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Diepenbekenaar Pieter vanuit North-Carolina (VS): "Het begint hier House Of Cards in het echt te worden"

Pieter Sourbron uit Diepenbeek woont nu al twee jaar in Charlotte, North-Carolina; een staat waar huidig president Donald Trump een nipte meerderheid behaalde tijdens de presidentsverkiezingen. Op Radio 2 Limburg vertelde Pieter hoe hij de afgelopen weken heeft beleefd. "De verdeeldheid is groter dan ooit."

De bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en alle complottheorieën die de ronde doen, de mogelijke afzetting van de huidige president en de inhuldiging van Joe Biden; iédereen in de VS heeft het erover, horen we van Sourbron. "Het jammere is dat we hier ook met corona zitten, en dus weinig mensen kunnen spreken. Bij de vrienden die ik wél nog zie, zijn de gebeurtenissen van de afgelopen weken hot topic. De verdeelheid is overal te merken, ook in mijn eigen omgeving. Het is niet overdreven om te spreken van twee realiteiten in de VS. Je merkt dat sommigen gewoonweg niet meer met elkaar praten, omdat het altijd over politiek gaat. Veel mensen gaan het onderwerp liever volledig uit de weg."

De verdeeldheid waar we nu mee zitten is de schuld van beide partijen, niet enkel die van Trump

"Ik heb zelf meer Democratische vrienden dan Republikeinse", vervolgt de Diepenbekenaar. "Je merkt wel dat Republikeinen een beetje blijven hangen in bepaalde theorieën over de gebeurtenissen in het Capitool, en vaak afkomen met video's die de theorieën dan zogezegd bewijzen. Het is zeker niet zo dat de ogen geopend zijn bij heel wat Amerikanen, als het gaat over Trump. Er is nog heel wat steun voor de huidige president. De Democratische kiezers die ik ken veroordelen het geweld van vorige week allemaal, maar toch pakt hun partij dit volgens mij ook niet goed aan. De verdeeldheid waar we nu mee zitten is de schuld van beide partijen, niet enkel die van Trump."

Na een rapport van de FBI is er tot na de inhuldiging van Joe Biden verhoogde waakzaamheid. Volgens de veiligheidsdienst plannen Trump-aanhangers gewapende protesten in alle Amerikaanse staten. Daar maakt Sourbron zich weinig zorgen om. "Ik heb de indruk dat niet veel mensen hiervan wakker liggen. Daar wordt in mijn omgeving minder over gepraat. Ik denk dat het allemaal wel in orde komt, maar ik durf tegenwoordig niets meer te voorspellen. Vroeger keek ik graag naar de Netflix-serie "House of Cards", en ik heb de indruk dat we die serie nu in het echt aan het beleven zijn. Hoe dan ook zal de wonde die nu geslagen is niet meteen gedicht worden."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen