Dubbel zoveel verkrachtingszaken opgelost in Antwerpen: "Niet alleen sperma onderzocht, ook huidschilfers en speeksel"

Het Antwerpse parket slaagt erin om twee keer zoveel verkrachtingsdossiers op te lossen als enkele jaren geleden. Dat komt door een proefproject samen met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Het Antwerpse parket doet voortaan een beroep op een team dat gespecialiseerd is in sporenonderzoek. 

Elk jaar worden in ons land naar schatting 75.000 vrouwen slachtoffer van seksueel geweld. Toch komen er maar 8.000 aangiftes van aanranding of verkrachting terecht bij de parketten. En daar vloeien amper 900 veroordelingen uit voort. Het parket van Antwerpen wou beter doen en schakelde de hulp in van het NICC voor een nieuwe aanpak. Het proefproject ging drie jaar geleden van start. 

Op basis van huidschilfers kunnen DNA-profielen worden gemaakt om de dader te identificeren

Kristof Aerts van het Antwerps parket

Onderzoek in verkrachtingszaken spitst zich vaak alleen toe op sporen van sperma, maar als die niet gevonden worden, stopt het onderzoek. De nieuwe methode, waarbij een beroep wordt gedaan op een forensisch adviseur, zoekt gerichter naar sporen. "We vragen de slachtoffers hoe ze contact hebben gehad met de dader. Zo'n gedetailleerde verklaring afleggen is mentaal zwaar, maar voor de onderzoekers is die informatie goud waard", verduidelijkt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. "Op de kleding of op het lichaam van slachtoffers worden soms huidschilfers of speeksel van de dader gevonden. Op basis daarvan kunnen DNA-profielen worden gemaakt om via de bestaande databanken een verdachte te identificeren."

Wij zullen er altijd alles aan doen om de schuldige te vinden en te kunnen vervolgen

procureur des Konings Franky De Keyzer

Het slachtoffer staat centraal in de aanpak van het Antwerpse parket. “Het is altijd nuttig om aangifte te doen zodat er een onderzoek kan volgen", zegt procureur des Konings Franky De Keyzer. "Wij zullen er altijd alles aan doen om de schuldige te vinden en te kunnen vervolgen.” Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vindt dat belangrijk. "Voor de slachtoffers van verkrachting is dit een afschuwelijke, traumatische ervaring. We moeten hen vanuit justitie steeds laten merken dat we hun aangifte ernstig nemen en er alles aan zullen doen om de dader te veroordelen." Momenteel zijn er 3 zorgcentra in ons land, dat zullen er 10 worden. Ook in Antwerpen komt er één.

Het is nu de bedoeling om het succesvolle proefproject uit te rollen naar alle Vlaamse parketten om daders sneller op te sporen en ervoor te zorgen dat minder verkrachtingszaken geseponeerd worden. 

Meest gelezen