Noémie Wolfs
Victor Pattyn

Ontdek muzikaal talent op Eurosonic gratis én vanuit je zetel, Noémie Wolfs: "Digitaal, dus toegankelijker" 

Vanaf vanavond kan je 4 avonden lang Europees opkomend muzikaal talent gratis en vanuit je zetel ontdekken. De 35e editie van het showcasefestival Eurosonic/Noorderslag gaat -door corona- volledig digitaal. Noémie Wolfs, Chibi Ichigo, Meskerem Mees, Slow Crush, High Hi, Lous and the Yakuza, David Numwami, YellowStraps en Under the Reefs Orchestra vertegenwoordigen ons land.  Volgens Wolfs is het voordeel van deze editie dat ze voor iedereen toegankelijk is: "We kunnen nu de hele wereld bereiken." 

Normaal vindt Eurosonic/Noorderslag, dat dit jaar voor de 35e keer georganiseerd wordt, plaats op 36 podia in de Nederlandse stad Groningen. Dit jaar heeft corona ook dit festival gedwongen volledig digitaal te gaan: er zijn geen live optredens. Maar vanuit je zetel kan je online wel je zelf uitgestippelde parcours doorheen de uitgebreide affiche volgen.  Via deze link kom je te weten wie wanneer optreedt. 

Eurosonic is een showcasefestival waar de internationale muziekpers talent kan spotten.  Uit ons land stonden onder anderen Lost Frequencies, Oscar and the Wolf en Selah Sue er in het verleden al in een pril stadium van hun carrière op het podium.  

De eerste drie avonden (vanavond, morgen en overmorgen) staan in het teken van internationaal talent, zaterdag is volledig gewijd aan Nederlandse acts.  Alle optredens zijn vanaf vanavond gratis te bekijken via vier digitale kanalen. De sessies zijn vooraf door de artiesten in eigen land volledig coronaproof ingeblikt. 

Deze 9 Belgen staan op Eurosonic

Er staan dit jaar 9 Belgen op de affiche van Eurosonic. Vanavond komt David Numawami, die de voorbije jaren al als tourmuzikant werkte voor Charlotte Gainsbourg en Air, als eerste Belg aan de beurt om 21.10 uur. 

Daarna, om 22.20 uur, volgt opkomend hiphoptalent Chibi Ichigo (die haar set opnam in Het Depot in Leuven). Zij is donderdag ook te zien in "De Toots sessies" op Canvas, Eén en VRT NU en je kent haar misschien al van haar deelname aan de Vier-quiz "De slimste mens ter wereld". 

Bekijk de videoclip van "Verkeerde bocht" van Chibi Ichigo: (en lees daaronder verder) 

Morgen (donderdag om 20 uur) is singer-songwriter Meskerem Mees aan de beurt. Zij won eind vorig jaar de online editie van Humo's Rock Rally. Ook Meskerem Mees werd al uitgenodigd voor "De Toots Sessies". En in november van dit jaar komt normaal gezien haar debuutalbum uit. 

Bekijk de videoclip van "Joe" van Meskerem Mees:  (en lees daaronder verder)

Noémie Wolfs bracht vorig jaar net voor de eerste lockdown haar tweede album "Lonely boy's paradise" uit. Zij is op Eurosonic de inzending van Studio Brussel, de zender die elk jaar 1 artiest afvaardigt, en vindt het een eer om er te staan. "De lijst met artiesten die daar al gepasseerd is, is indrukwekkend, denk aan Dua Lipa (de Britse-Kosovaarse zangeres die recent met Angèle het nummer "Fever" uitbracht, red.) bijvoorbeeld. Dat het de allereerste keer digitaal is, maakt het nu ook wel veel toegankelijker dan andere jaren. Dan moet je naar Groningen en een ticket bemachtigen om in een zaal te geraken. Op deze manier kunnen we letterlijk de hele wereld bereiken."

We zijn het al een beetje gewoon om het publiek niet fysiek voor ons te hebben. 

Noémie Wolfs

Elk optreden duurt ongeveer 15 minuten. De set van Wolfs is morgen om 21 uur gepland. "Wij hebben 3 nummers geselecteerd die live het meeste impact hebben, want je hebt weinig tijd om indruk te maken. De opname was met de hele band in de Botanique in Brussel en wij hebben echt gedaan alsof het een optreden was. Sinds vorig jaar zijn we het al wel een beetje gewoon geworden om het publiek niet fysiek voor ons te hebben."  Zo'n korte set bracht Wolfs ook al met haar band in "De Toots Sessies" en kunt u op VRT NU herbekijken. 

Bekijk de videoclip van "Love song" van Noémie Wolfs: (en lees daaronder verder)

Ook Slow Crush (21.35 uur),  met debuutalbum "Aurora" toerde de groep al door Europa en de VS, en High Hi (22.25 uur) komen morgen aan de beurt.  High Hi ken je misschien al van de radiohit "Daggers".  Bekijk op VRT NU ook "De Toots Sessie" van High Hi. 

Bekijk een live opname van "Daggers" voor #ikluisterBelgischlive van StuBru:  (en lees daaronder verder)

Vrijdag staan Lous and the Yakuza (20.45 uur), YellowStraps, de broers Murenzi die een mix van soul, jazz, elektronische muziek en hiphop brengen (21.30 uur) en Under the Reefs Orchestra (22.25 u), een "instrumentaal powertrio uit Brussel dat de lijnen tussen jazz en alternatieve rock doet vervagen", op de affiche.

Lous and the Yakuza (Marie-Pierra Kakoma) stond begin vorig jaar ook al op Eurosonic en heeft zich intussen in het coronajaar 2020, waarin haar debuutalbum "Gore" uitkwam, al internationaal al in de kijker gewerkt. Zo mocht ze in de VS aantreden in "The tonight show" van Jimmy Fallon en outte Madonna zich als fan. Tijdens de Redbull Elektropedia Awards werd ze verkozen tot "artiest van het jaar".  Lous and the Yakuza is ook genomineerd voor de Music Moves Europe Talent Awards, sinds 2019 de opvolger van de European Border Breakers Award. De prijsuitreiking is vrijdagavond. 

Bekijk de videoclip van "Dilemme" van Lous and the Yakuza: (en lees daaronder verder)

En naast deze 9 Belgische talenten zijn er de komende avonden dus nog veel andere opkomende talenten uit Europa te ontdekken. 

Meest gelezen