Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Enige vrouw in federale dodencel in de VS kreeg na eerder uitstel toch een dodelijke injectie

In de VS heeft Lisa Montgomery (52) een dodelijke injectie gekregen. Ze is zo de eerste vrouw in de VS in bijna 70 jaar tijd waarbij een federale doodstraf werd uitgevoerd. Eerder deze week werd de executie nog uitgesteld, omdat er volgens een rechtbank nieuw psychiatrisch onderzoek nodig was. Van dat onderzoek werd gedacht dat het niet afgerond zou zijn binnen de ambtstermijn van Donald Trump. Zijn opvolger Joe Biden is tegen de doodstraf en indien het onderzoek nog tot zijn inauguratie op 20 januari zou duren, dan werd gedacht dat de doodstraf mogelijk helemaal niet meer uitgevoerd zou worden. Maar het Hooggerechtshof zette vannacht dan toch het licht op groen.

Montgomery was de enige vrouw die in een federale dodencel in de VS wachtte op haar executie. Die stond normaal op dinsdag gepland, maar een rechtbank in Indiana kon die op het laatste nippertje verhinderen. De rechtbank oordeelde dat er een nieuw psychiatrisch onderzoek nodig was, om de mentale toestand van Montgomery te bepalen. In de VS mag iemand die wegens een psychische stoornis of hersenbeschadiging niet begrijpt waarom hij of zij de doodstraf krijgt, ook niet ter dood veroordeeld worden.

Het Hooggerechtshof, een hogere rechtbank dan die in Indiana, heeft afgelopen nacht dan toch beslist dat de doodstraf kon worden uitgevoerd. "De laffe bloeddorst van een mislukte regering was vanavond volledig te zien", zei Kelley Henry, advocaat van Montgomery, in een verklaring. "Iedereen die heeft deelgenomen aan de executie van Lisa Montgomery zou zich moeten schamen."

Montgomery werd in 2008 tot de dood veroordeeld voor de moord op Bobbie Jo Stinnett. Stinnett was acht maanden zwanger, toen Montgomery haar wurgde en met een mes de baby uit haar buik sneed. Ze nam de baby, die het geweld overleefde, met zich mee. Montgomery had toen al jarenlang psychiatrische problemen door jarenlang misbruik, zo bleek uit onderzoek.

(lees verder onder de foto van Montgomery)

2004 Wyandotte County Sheriff's Department

Montgomery is de elfde gevangene die sinds juli, wanneer Trump de federale executies voor het eerst sinds 2003 heropstartte, een dodelijke injectie kreeg. Trump brak ook met de traditie om geen doodstraffen te laten uitvoeren tijdens een presidentiële overgangsperiode. Hij plande zelfs nog  een hele reeks federale executies in de laatste weken van zijn ambtstermijn.

Joe Biden heeft al laten blijken dat hij tegen de uitvoering van de doodstraf is en de uitvoering van de doodstraf op federaal niveau opnieuw wil stopzetten na zijn aantreden.

Meest gelezen