radio 2

Heusden-Zolder gaat in beroep tegen vergunning voor asfaltbedrijf APL

De gemeente Heusden-Zolder gaat in beroep tegen de proefvergunning voor 2 jaar die Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) begin december heeft afgeleverd aan Asfalt Productie Limburg (APL) in Viversel. De gemeente vindt dat ook de vluchtige organische stoffen (VOS) zouden moeten gemeten worden en dat is niet voorzien in de vergunning. 

Het asfaltbedrijf ligt op het industrieterrein Zolder-Lummen tegen het Albertkanaal. Maar buurtbewoners in Viversel, aan de overkant van het kanaal, voeren al enkele jaren actie omdat ze geregeld met stank te maken krijgen. Het bedrijf had onlangs een nieuwe omgevingsvergunning gevraagd. Maar precies omwille van de overlast had Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) begin december een proefvergunning voor 2 jaar afgeleverd. Ondertussen zou het bedrijf opgevolgd worden en moest blijken of de investering in een nieuwe installatie de komende maanden een verbetering oplevert.

Ook 'VOS' moeten gemeten worden

Voor de gemeente Heusden-Zolder is het een breekpunt dat er in de proefvergunning geen norm is opgenomen voor de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS). "Het zijn deze stoffen die voornamelijk zorgen voor de geurhinder. Zo’n norm zou uniek zijn voor Vlaanderen en zou bij wijze van proefproject perfect zijn om de uitstoot van VOS door APL te evalueren," aldus het schepencollege in een mededeling. De gemeente houdt ondertussen zelf een budget klaar om een onderzoek te laten doen naar de concentratie van de VOS in de omgevingslucht in Viversel en de invloed op de gezondheid van de inwoners. 

Meest gelezen