Infrabel

Infrabel pakt overweg in Herentals aan: "Specialleke dat vaak en lang dicht moet"

In Herentals is de overweg op de Belgiëlaan woensdagavond dichtgegaan voor werkzaamheden tot eind februari. De wissel die op de overweg ligt zal verplaatst worden. "Het is een specialleke onder de overwegen", zegt Thomas Baeken van Infrabel. "Door die wissel moet de overweg vaker dicht dan andere voor onderhoud en is hij ook langer dicht wanneer er treinen passeren, omdat die trager moeten rijden." Het gaat om een investering van 1 miljoen euro.

De overweg in Herentals moet nu om de drie maanden sluiten voor onderhoud, in plaats van één keer per jaar. Dat komt door de wissel die op de overweg ligt, die de treinen van spoor laat veranderen. Infrabel zal die wissel nu 100 meter verleggen, maar dat is een hele klus. Ook de bovenleidingen moeten daarbij aangepast worden. Het is een investering van bijna 1 miljoen euro, maar er worden heel wat problemen mee opgelost. 

"Het is beter voor de buurtbewoners, want de nieuwe overweg zal geluidsarmer zijn. De overweg zal ook onderhoudsvriendelijker zijn, waardoor die minder vaak en minder lang dicht moet. De snelheidsbeperking voor de treinen van 40 km per uur kan ook opgeheven worden, dat is goed voor de stiptheid en de regelmaat van het treinverkeer", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Tot 1 februari is de overweg volledig dicht, en daarna tot 26 februari alleen nog in het weekend.

Meest gelezen