Archieffoto Matteo Renzi
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italiaanse regering in crisis: twee ministers weg uit onvrede over plannen met Europese fondsen

In Italië is een regeringscrisis aan de gang. Oud-premier Matteo Renzi, leider van de kleinste regeringspartij Italia Viva, trekt namelijk twee ministers terug uit de regering. Dat heeft Renzi aangekondigd tijdens een persconferentie. De oud-premier is niet tevreden over de manier waarop Italië de Europese fondsen voor het herstel na de coronacrisis wil besteden. Zonder Italia Viva heeft de regering van premier Giuseppe Conte geen meerderheid meer in het Italiaanse parlement.

Oud-premier van Italië Matteo Renzi heeft met zijn kleine centrumlinkse partij Italia Viva de Italiaanse regering in een crisis gestort. Renzi zei tijdens een persconferentie in Rome dat hij zijn twee ministers Teresa Bellanova en Elena Bonetti uit de regerende coalitie haalt. Zonder steun van Italia Viva verliest premier Giuseppe Conte zijn meerderheid in het parlement.

Renzi had al eerder gedreigd om uit de regering te stappen. Er waren verschillende punten van onenigheid met premier Conte. Maar het voornaamste breekpunt is de manier waarop Conte de miljarden van de Europese Unie wil besteden om de Italiaanse economie nieuw leven in te blazen na de coronacrisis. Renzi verwijt premier Conte dat er te weinig ruimte in het plan is voorzien voor structurele hervormingen en investeringen. De regering "verkwist het geld van onze kinderen", zei Renzi daarover.

Critici: "onbegrijpelijk en gevaarlijk"

Critici vinden het onverantwoord dat Renzi nu de regering in crisis stort. Het is "onbegrijpelijk en gevaarlijk", klonk het nog. Maar Renzi verdedigde zich op Twitter en schreef: "Wat we doen heet politiek: de kaarten bestuderen en voorstellen doen." Tijdens de persconferentie zei Renzi: "We spelen geen spel. Democratie is geen reality-programma."

Nu premier Conte zijn meerderheid kwijt is in het parlement zou dat tot vervroegde verkiezingen kunnen leiden, maar er wordt volop onderhandeld om dit scenario te vermijden. Conte zou een nieuwe meerderheid kunnen zoeken en het parlement om vertrouwen kunnen vragen. Premier Conte heeft intussen met president Mattarella gesproken over de regeringscrisis.

Renzi heeft er naar eigen zeggen "alle vertrouwen in" dat de Italiaanse president Sergio Mattarella een oplossing zal vinden voor de politieke gevolgen van het vertrek van Italia Viva.

De politieke crisis komt bijzonder ongelegen. Momenteel incasseert Italië zware economische klappen door de coronapandemie, het land krijgt opnieuw te maken met sterk stijgende coronacijfers en betreurt inmiddels bijna 80.000 coronadoden. 

Matteo Renzi

Meest gelezen