Licht van Bethlehem aangekomen in Turnhout: "Een lopend vuurtje dat wordt doorgegeven van mens tot mens"

Het is een bijzondere dag voor de katholieke gemeenschap in Turnhout: in de Sint-Pieterskerk is het Heilige Licht uit Bethlehem aangekomen. Dat licht is aangestoken in de geboortekerk van Jezus in Bethlehem en wordt over de hele wereld verspreid. 

De traditie ontstond in 1986. Een kind uit Wenen stak toen het licht aan in de geboortekerk van Jezus in Bethlehem, en daarna werd het naar Wenen gebracht. De symbolische actie kende navolging in de Verenigde Staten, Mexico, Argentinië, Zuid-Afrika en Japan en sinds 1996 neemt ook ons land eraan deel. 

Op 21 december 2020 ontving bisschop Johan Bonny het Licht in het Scoutshuis in Antwerpen en bracht hij het samen met een groep jongeren naar de kathedraal. Van daaruit werd het lichtje verspreid over het bisdom, en vandaag was Turnhout aan de beurt.

Tot in de huiskamers

In deze coronatijden, waarin veel mensen het moeilijk hebben, vindt het bisdom het belangrijk om de traditie in ere te houden. "Het is een lopend vuurtje, een lichtje dat doorgegeven wordt van mens tot mens", vertelt Dirk Godecharle van de pastorale eenheid Clara van Assisi in Turnhout. "In de Sint-Pieterskerk krijgt het een vaste plaats. Iedereen kan er zijn kaars komen aansteken, en zo kan het en dan verspreid worden tot in de huiskamers van de mensen."

Meest gelezen