Vlaamse Ouderenraad

Lievegem krijgt meer aanvragen om rusthuisfactuur bij te passen: “We voorzien nu 4 keer zoveel geld”

Het OCMW van Lievegem maakt 4 keer meer budget vrij om bewoners in rusthuizen te helpen die hun factuur niet meer kunnen betalen. Als de bewoners niet genoeg geld hebben om hun verblijf in het rusthuis te betalen, en er zijn ook geen kinderen die dat kunnen, dan is er geen andere keuze, zegt Lievegem. "Maar kinderen die het wél kunnen, die moeten echt bijspringen”, luidt het.

De rusthuisfacturen in ons land stijgen, en zijn voor veel bewoners te hoog om te kunnen betalen. Het pensioen is dikwijls niet hoog genoeg om alle kosten te dekken, en veel mensen hebben geen spaarpot of een huis dat ze kunnen verkopen of verhuren. In die gevallen kunnen kinderen bijspringen, maar die hebben dikwijls ook redenen om niet te betalen. De enige oplossing in dat geval is de hulp van het OCMW. Omdat Lievegem jaar na jaar de vraag naar hulp zag toenemen, maakt de gemeente nu 80.000 euro vrij. 

Eerst hulp inroepen van kinderen

Vóór het OCMW van Lievegem de rusthuisfactuur mee betaalt, klopt het wel eerst aan bij de kinderen. “Maar die kunnen of willen niet altijd bijspringen”, zegt Hilde De Graeve (CD&V), schepen voor sociaal beleid: “Er zijn verschillende redenen waarom die niet mee betalen. Soms zijn de kinderen van minder kapitaalkrachtige rusthuisbewoners zelf ook niet in staat om de rusthuisfactuur mee te betalen. En er zijn natuurlijk ook rusthuisbewoners zonder kinderen of familieleden. In dat geval betalen we een deel. Het budget daarvoor hebben we nu 4 keer groter gemaakt en bedraagt 80.000 euro. Maar er zijn ook kinderen die wel kunnen betalen, maar het niet willen.”

De solidariteit tussen generaties is veel kleiner dan vroeger
Hilde De Graeve (CD&V), schepen voor sociaal beleid in Lievegem

“Toen er vroeger een betaalprobleem was, gingen de kinderen samenzitten om een oplossing te zoeken.", zegt Hilde De Graeve nog. "Nu kijken ze eerst naar het OCMW. Ze vinden het niet vanzelfsprekend dat zij eerst in aanmerking komen om te helpen. Ze hebben dan verschillende redenen om niet te moeten betalen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat er een verstoorde relatie is tussen hen en de ouder(s), dat er al jaren geen contact meer is of dat de ouders te rijkelijk geleefd hebben en hun hulp niet verdienen. Nochtans kunnen kinderen die het rusthuis mee betalen ook een fiscaal attest krijgen, waarmee ze tot 80% van hun kosten kunnen inbrengen. Als de kinderen uiteindelijk toch niet willen betalen, gaan we erachteraan en verplichten we hen om toch tussen te komen. Willen ze dat dan nog niet, dan brengen we het voor de rechtbank om hun financiële bijdrage af te dwingen. We vinden niet dat de belastingbetaler in Lievegem moet opdraaien terwijl de kinderen het kunnen maar niet willen doen.”

Meest gelezen