Studenten uit zorgopleiding gaan mee vaccineren in Limburg

In Limburg gaan studenten die een zorgopleiding volgen, helpen bij de vaccinaties. Het gaat dan om studenten die deel uitmaken van het platform Student Helpt Zorg. Dat is een samenwerking van de hogescholen PXL en UCLL, en de Universiteit Hasselt.

Eerder werden de studenten van hogescholen PXL en UCLL en de Universiteit Hasselt al ingeschakeld in woonzorgcentra, maar nu gaan ze dus ook helpen met vaccineren. Voor de vaccinaties worden studenten geneeskunde, verpleegkunde en vroedkunde ingezet. "We hebben nog geen expliciete oproep gedaan, maar er zijn nu al een aantal studenten die zich kandidaat gesteld hebben om mee te gaan vaccineren", legt Roald Nelissen, hoofd van de opleiding Health Care aan de PXL, uit. "Samen met onze drie partners hopen we zo'n 100 à 200 studenten te kunnen mobiliseren, in functie van de vraag en de noden die er zijn."

Vanaf het eerste jaar leren de studenten al hoe ze een inspuiting moeten geven
Roald Nelissen, hoofd van de opleiding Health Care aan de PXL

Om op een deskundige manier vaccins te zetten, heb je wel wat expertise nodig. "Vanaf het eerste jaar leren de studenten al hoe ze een inspuiting moeten geven", gaat Nelissen verder. "Zij mogen dat ook op stage doen, dus de meesten hebben het al gedaan. Toch hebben we beslist om een korte online opleiding te geven, zodat de studenten mee zijn met de laatste richtlijnen rond covid, want daar zijn wel wat bijzonderheden aan."

De studenten worden vooral ingezet in eerstelijnszones en ziekenhuizen. Ook enkele gepensioneerde collega's uit de opleidingen verpleegkunde hebben zich al spontaan kandidaat gesteld om mee te vaccineren.

Meest gelezen