Liveblog - Moeten grenzen dicht om coronavarianten buiten te houden? "Allerlaatste redmiddel", zegt minister Verlinden

De grenzen sluiten moet het "allerlaatste redmiddel" zijn om de nieuwe coronavarianten buiten te houden, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Intussen is voor het eerst een geval van de Zuid-Afrikaanse variant in ons land bevestigd. Het ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden kampt voorts met een corona-uitbraak. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden kampt met corona-uitbraak, viroloog Marc Van Ranst: "Ik denk niet dat dit de Britse variant is"

Sint-Trudo in Sint-Truiden kampt met een corona-uitbraak onder de patiënten en het personeel van 3 afdelingen buiten de covidafdeling. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. Op 23 december zijn coronabesmettingen op een geriatrische afdeling ontdekt. Op 2 januari volgden besmettingen op een tweede geriatrische afdeling. Op 10 januari bleek dat ook op een neuro-cardio-afdeling patiënten en personeelsleden besmet zijn. 

Als voorzorgsmaatregel heeft het ziekenhuis enkele dagen geleden  al alle patiëntenbezoek stopgezet. De meeste geplande opnames en ambulante behandelingen zijn ook stopgezet tot 1 februari. Zorg die via een aparte stroom kan worden opgezet of die levensnoodzakelijk is, kan wel blijven doorgaan.

Sint-Trudo zegt dat het in nauw contact staat met de verschillende overheidsinstellingen rond volksgezondheid om patiënten, personeel en derden zo goed mogelijk te beschermen. Het verwacht ook "elk moment" resultaten door te krijgen van laboratoria die onderzoeken of het om een meer besmettelijke variant van het coronavirus gaat.

Volgens viroloog Marc Van Ranst gaat het niet om de Britse variant. "We hebben dat al een beetje nagekeken door de PCR-testen na te gaan, en dat blijkt niet zo te zijn", zegt hij in "Het Journaal Laat". "We zijn de stalen nu genetisch aan het karakteriseren. We hopen daar morgenavond de resultaten van te hebben, maar ik denk niet dat dit de Britse variant is."

Lees meer in dit artikel:

Minister Annelies Verlinden: "Sluiting van de grenzen moet het allerlaatste redmiddel zijn"

De sluiting van de grenzen moet het allerlaatste redmiddel zijn om het coronavirus en de nieuwe varianten daarvan in te dijken of tegen te houden. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "Het Journaal". "'We hebben vandaag andere maatregelen zoals testing en quarantaine. Als die goed worden opgevolgd, laat dat een verregaande indijking toe."

"De sluiting van de grenzen heeft belangrijke nadelen", gaat ze voort. "Je hebt mensen die aan de beide kanten van de grens wonen en werken, of mensen in co-ouderschap aan beide zijden van de grens. Grenzen sluiten is voor veel mensen erg vervelend. Dat moeten we afwegen tegen het risico dat we lopen als we ze niet sluiten."

"Er is in Europees verband besloten om grenzen niet eenzijdig te sluiten juist wegens die negatieve gevolgen voor het dagelijkse leven van veel mensen. We zullen het moeten bekijken, maar het geniet absoluut niet onze voorkeur."

Verlinden laat daarnaast de deur op een kier om al eerder een Overlegcomité bijeen te roepen dan het eerstvolgende dat op 22 januari staat gepland. "Het zou best kunnen dat we de komende dagen een zullen houden. We kunnen niet wachten op het Overlegcomité om de regels voor terugkeerders uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland strenger te maken."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met minister Verlinden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Belgische apothekers bieden hun hulp aan bij vaccinatie

De Belgische apothekers willen hun verantwoordelijkheid opnemen door een handje toe te steken bij de vaccinatie. Dat meldt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) in een mededeling in samenwerking met de Algemeen Pharmaceutische Bond (APB). De apothekers wijzen er onder meer op dat ze, net als huisartsen en verpleegkundigen, deel uitmaken van de zorgverstrekkers in de eerste lijn en dat ze het makkelijkst bereikbaar zijn voor de patiënten.

"Hoewel het vaccinatieplan in grote lijnen beslist is, zijn er nog veel details die uitgewerkt moeten worden. Zo wordt bijvoorbeeld het selecteren en vaccineren van risicogroepen een serieuze opdracht. Apothekers kunnen onder meer bijstaan in de selectie van patiënten uit de risicogroepen, die vanaf maart worden gevaccineerd. Met behulp van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) kennen zij hun patiënten goed. Ze kunnen de juiste patiënten toeleiden naar de huisartsen om op die manier samen zoveel mogelijk burgers en patiënten te bereiken", voeren ze aan.

Overigens worden geïnteresseerde apothekers sinds eind 2020 opgeleid om vaccins toe te dienen. "Eind deze maand zijn er opnieuw opleidingen voorzien. Zij kunnen dan mee vaccineren in de vaccinatiecentra. En later, net omdat ze zo dicht bij hun patiënten en makkelijk bereikbaar zijn, kan dit wellicht uitgebreid worden naar de apotheek", laat het Vlaams Apothekers Netwerk nog weten.

Begin december hadden de apothekers ook al hun hulp aangeboden. Toen verklaarden ze zich bereid om bijvoorbeeld de stocks van vaccins in goede omstandigheden te bewaren en stelden ze voor om de apothekers op te laten treden als vaccinatoren.

Al 34.979 doses vaccin uitgedeeld in België sinds 28 december 2020

In ons land zijn tussen 28 december 2020 en 12 januari 2021 al 34.979 doses coronavaccin uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Dat betekent dat 0,38 procent van de bevolking ouder dan 18 jaar een (eerste) dosis heeft gekregen. 

In Vlaanderen gaat het om 15.093 doses (0.28 procent van de bevolking ouder dan 18), in Wallonië om 16.298 doses (0,56 procent van de bevolking ouder dan 18), in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om 3.588 doses (0.38 procent van de bevolking) en in Duitstalige België om 352 doses (0,56 procent van de bevolking ouder dan 18).

Cafetaria van Sporting Lokeren wordt vaccinatiecentrum, in Sint-Niklaas vaccineren ze in evenementenhal

De inwoners van Sint-Niklaas, Lokeren, Temse, Waasmunster en Moerbeke-Waas weten in welke 2 vaccinatiecentra ze binnenkort terecht kunnen voor een coronaprik:  in Sint-Niklaas zal evenementenhal 't Bau-huis daar tijdelijk voor gebruikt worden en ook de cafetaria van voetbalclub Sporting Lokeren zal even veranderen in een vaccinatiehal.

Lees meer in dit artikel:

Check: in deze Nederlandse YouTubevideo wordt onterecht twijfel gezaaid over mRNA-vaccins

Ook wetenschappers kunnen beweringen doen over vaccins waar de rest van hun vakgebied zware bedenkingen bij heeft. Dat blijkt in een YouTubevideo waarin een Nederlandse professor enkele opmerkelijke uitspraken doet over het Pfizervaccin. Collega's noemen zijn stellingen "bizar", "opmerkelijk" en "erg vergezocht".

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Marc Van Ranst: “8 nieuwe gevallen met Britse variant vastgesteld en 1 geval van Zuid-Afrikaanse variant”

In het referentielaboratorium van de KU Leuven zijn vandaag 8 nieuwe gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld, net als een eerste geval van de Zuid-Afrikaanse variant. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. “De Britse variant is duidelijk aan een opmars bezig in ons land”, zegt hij. “Sinds eind 2020 groeit het aantal gevallen, net als in andere landen. De variant duikt op bij mensen met een reisgeschiedenis, maar ook bij mensen zonder, en begint dus in ons land te circuleren. Vandaag is ook voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse variant gevonden, dit bij een patiënt uit West-Vlaanderen zonder reisgeschiedenis.”

“Het baart iedereen zorgen wanneer varianten beginnen te circuleren, zeker wanneer men denkt dat die meer besmettelijk zijn. Dat is niet onverwacht, maar de mogelijkheden die we momenteel hebben om ze buiten te houden, zijn eigenlijk ontoereikend. We moeten het in elk geval wel proberen. Dit is nog maar het begin, de Britse variant is nog niet dominant. We moeten ervoor zorgen dat ook mensen die minder dan 48 uur naar ons land komen een covidtest moeten ondergaan en in quarantaine moeten. Anders dweilen we met de kraan open.” Moeten de grenzen dicht? “Er is in elk geval een strengere controle nodig. Ik denk dat veel landen tot die conclusie zullen komen.”

Verschillende bevestigde gevallen van de Britse variant komen in Limburg. Toeval of niet: het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden kampt met een corona-uitbraak onder patiënten en personeel van drie niet-covidafdelingen. Toch kan Van Ranst op dit moment niet bevestigen dat de Britse variant in dat ziekenhuis is vastgesteld.

Lees meer in dit artikel:

Camping Fauwater in Kasterlee in lockdown door coronabesmettingen onder Oost-Europese arbeiders

In Kasterlee is camping Fauwater in lockdown geplaatst. Het gaat om chalets en een hotel. Er verblijven 230 Oost-Europese arbeiders en 17 daarvan hebben positief getest op COVID-19. Niemand mag voorlopig op en af het terrein, ook niet wie al negatief testte. De gemeente zorgt dat er boodschappen gehaald worden voor de bewoners. Morgen komt er een mobiel testcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen om iedereen te testen.

Lees meer in dit artikel:

Minister Meryame Kitir knipt eigen coronacoupe: "Oefening baart kunst, maar mijn kapper blijft de beste"

Veel mensen lopen tegenwoordig rond met een coronacoupe, zo ook minister Meryame Kitir (SP.A). Omdat de kappers nog een tijd dicht blijven, ging de minister zelf met een schaar en tondeuse aan de slag. Het resultaat zie je op haar Twitteraccount.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Recordaantal doden op één dag tijd in Verenigd Koninkrijk

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag 1.564 nieuwe coronasterfgevallen op één dag tijd gemeld, een record. Het cijfer omvat echter ook sterfgevallen van vorig jaar die nog niet in de statistieken waren opgenomen. Het vorige record van 1.325 doden dateert van 8 januari.

In totaal zijn in het Verenigd Koninkrijk nu al zeker 84.767 mensen met of aan COVID-19 gestorven. Het gaat daarbij wel alleen om overlijdens die binnen de 28 dagen na een positieve test gebeuren. Het werkelijke dodental ligt dan ook hoger: volgens schattingen zijn er al meer dan 100.000 corona-overlijdens.

Londen meldde vandaag ook 47.525 nieuwe besmettingen op één dag. Dat aantal ligt nu voor de derde dag op rij onder de 50.000. De situatie bij de Britten - die nu met name getroffen worden door een besmettelijkere variant van het coronavirus - blijft echter nog gespannen: de meeste ziekenhuizen werken er op de maximale capaciteit. Momenteel worden er zowat 32.000 COVID-19-patiënten verzorgd.

Meest gelezen