Marc stopt als laatste slager van Kessel-Lo: “In de supermarkt is het allemaal eenheidsworst”

Elke week verdwijnt er wel ergens in ons land een slagerij. In 10 jaar tijd zijn er 20 procent minder. Ook Marc Ermgodts stopt ermee, hij is de laatste slager van Kessel-Lo. “Het zal slikken zijn als we het rolluik de laatste dag dichtdoen”, zegt hij.  

Sinds 1991 baat Marc Ermgodst de slagerij in Kessel-Lo bij Leuven uit. Hij volgde zijn vader op. “Mijn vader heeft de zaak 30 jaar gehad, van 1961 tot 1991. Ik was zelf chef-beenhouwer bij Colruyt. Mijn moeder heeft een ongeval gehad en moest een jaar revalideren. Na drie maanden is mijn vader moeten stoppen, en hebben wij de zaak overgenomen.”  

Maar nu stopt ook Marc ermee: “Het stopt inderdaad, ik heb geen opvolging. Ik heb twee kinderen maar die doen het niet verder. Het huis staat te koop en is bijna verkocht, maar er is nog geen beenhouwer naar komen kijken. Ik ben bezig van toen ik 14 jaar was. Lichamelijk begin ik het nu wel te voelen en vanaf 1 juli ga ik dan met pensioen.” 

Het weekendwerk en de lange dagen schrikken veel jonge mensen af

Slager Marc

De afgelopen jaren zijn er al heel wat slagers verdwenen. Het beroep trekt jonge mensen minder aan zegt slager Marc: “Het zijn lange dagen. Vandaag zijn we begonnen om half vier en vanavond zijn we thuis om half acht. Die lange dagen en het weekendwerk schrikken veel mensen af. De supermarkten betalen ook beter, dus daarom dat ze misschien eerder daar gaan werken in plaats van zelfstandige te worden. Er komt ook heel wat rompslomp bij kijken en je hebt ook kopzorgen als zelfstandige." 

Laatste slager

De inwoners van Kessel-Lo hebben binnen anderhalve maand dus geen slager meer. "Het doet me wel iets want wij zijn de laatste slagerij in Kessel-Lo. We krijgen veel reacties van onze klanten, ze vragen zich of waar ze nu naartoe moeten. Naar de supermarkten? Je hebt toch veel mensen die liever naar de slager willen gaan voor de kwaliteit, want in de supermarkten is het vaak eenheidsworst."

"Het zal zeker raar doen wanneer we de laatste zaterdag het rolluik naar beneden doen. Dat zal slikken zijn, zowel voor mij als mijn vrouw. Er is een tijd van komen en van gaan. We hebben intussen vijf kleinkinderen, daar zullen we ons vooral mee bezig houden. Ik heb ook kanaries en kippen om te verzorgen. Ik zal mijn dagen wel kunnen vullen. Opnieuw de andere dingen van het leven doen, in plaats van de hele tijd binnen te werken, want ik heb heel hard moeten werken", besluit slager Marc.  

Meest gelezen