Belga Image

Moeders voor Moeders uit Borgerhout in beroep tegen veroordeling voor discriminatie: "Wij willen net verbinden"

De vzw Moeders Voor Moeders uit Borgerhout, die hulppakketten uitdeelt aan hulpbehoevende moeders, is het niet eens met het vonnis van de Antwerpse rechter en gaat in beroep. De rechter besliste vorige week dat het hoofddoekenverbod van de vzw discriminerend is. Vrouwen met een hoofddoek zijn niet toegelaten in bepaalde ruimten van het gebouw.  "Wij willen vrouwen net dichter bij elkaar brengen", reageert Katrin Beyer van Moeders voor Moeders.

De vzw Moeders voor Moeders uit Borgerhout deelt hulppakketten uit aan hulpbehoevende moeders. Moeders met hoofddoek mogen niet in de wachtruimte, maar worden verdergeholpen in de inkomhal.

"Sommige moeders voelen zich niet op hun gemak wanneer er vrouwen met een hoofddoek aanwezig zijn", aldus de vzw. Daartegen ging Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum in beroep. Unia kreeg vorige week gelijk van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Het hoofddoekenverbod is discriminerend, oordeelde de rechter. Moeders voor Moeders moet het afschaffen, en een dwangsom betalen van 500 euro per overtreding.

"Mensen net dichter bij elkaar brengen"

Moeders Voor Moeders is het daar niet mee eens: "Wij willen verbinden. We zijn bang dat de regel die ons nu wordt opgelegd, net mensen uit elkaar drijft. Dat aan één kant van de zaal dames met een hoofddoek zitten en aan de andere kant dames zonder hoofddoek. Wij waren zo gefocust om geen wij/zij-verhaal te hebben", zegt Katrin Beyer van Moeders voor Moeders.

Wij waren zo gefocust om geen wij/zij-verhaal te hebben

Katrin Beyer van Moeders Voor Moeders

"Je ziet hier heel veel vzw's die hulp bieden aan mensen in nood maar je ziet daar geen Belgische vrouwen aanschuiven omdat die zich niet thuisvoelen in de groep. Als iedereen er hetzelfde uitziet en dezelfde taal spreekt, dan voelt men zich thuis ongeacht religie of taal. Wij zijn er zo van overtuigd dat onze regel niet discriminerend is maar net het tegenovergestelde" aldus nog een overtuigde Beyer.

Om zeker geen fouten te maken tegen de beslissing van de rechtbank, heeft de vzw beslist om de moeders nu op straat te bedienen. Op die manier schenden ze de uitspraak van de rechter niet, en hun eigen regels evenmin.

Meest gelezen