Videospeler inladen...

Kan reggae-artiest één van de langst zittende presidenten ter wereld van troon stoten in Oeganda?

Zal een razend populaire reggae-artiest er vandaag in slagen één van de langst regerende staatshoofden ter wereld van de troon te stoten? Dat is dé vraag die meer dan 40 miljoen Oegandezen bezighoudt. Het zijn vandaag presidentsverkiezingen. De belangrijkste kandidaten zijn Yoweri Museveni, al 35 jaar lang president van Oeganda, en Bobi Wine, bijgenaamd "the ghetto president".

Yoweri Museveni was ooit een revolutionaire Afrikaanse leider, die met zijn guerrillaleger een bloeddorstige dictator had omvergeworpen. Dat was in 1986. Hij beloofde verandering en noemde leiders die te lang wilden aanblijven één van de grootste problemen van Afrika. Intussen is hij zélf al 35 jaar aan de macht en heeft hij de grondwet veranderd om langer president te kunnen blijven. 

"Ghetto president"

Zijn belangrijkste uitdager is een reggae- of afrobeat-ster: Bobi Wine, 38 jaar. Opgegroeid in één van de grootste sloppenwijken van de hoofdstad Kampala. Z’n echte naam is Robert Kyagulanyi, maar de Oegandezen kennen hem als "the ghetto president".

Omdat hij in zijn muziek de taal van het volk spreekt, en zeker die van de jeugd, is hij razend populair. Daar was ik 5 jaar geleden al getuige van, tijdens de vorige verkiezingscampagne. Hij steunde toen oppositieleider Kizza Besigye en voerde mee campagne.

AFP or licensors

Toen we met hem meereden, wierpen mensen zich spontaan voor z’n auto om een glimp van hem op te vangen. Ons gesprek werd voortdurend overstemd door het gejuich van zijn fans. Hij belichaamde toen al de hoop van de jongeren, van wie 1 op de 8 werkloos is.

Zijn protestnummer "Freedom" wordt een jaar later een grote hit in Oeganda. Daarin zingt hij over hoe de verzetsstrijders van weleer dictators zijn geworden, en hoe het gewone volk onderdrukt wordt. 

Bekijk de video over Bobi Wine en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Datzelfde jaar, in 2017, stapt Bobi Wine in de politiek en wordt hij met een grote meerderheid verkozen als parlementslid. Sindsdien verklaart hij overal dat hij Museveni zal verslaan bij de presidentsverkiezingen.

De overgrote meerderheid van de Oegandezen is jong (meer dan 75% is jonger dan 30) en velen hunkeren naar verandering. Daarom ook vormt Bobi Wine inderdaad een bedreiging voor Museveni.

35 jaar Museveni

Maar onderschat Museveni niet. Hij bracht veiligheid en stabiliteit naar Oeganda en onder zijn bewind groeide de economie. Op het platteland heeft hij nog steeds veel aanhangers.

Zijn machtige partijapparaat heeft zijn tentakels ook overal verspreid, tot in de kleinste dorpen in de verste uithoeken van het land.

Om te bewijzen dat hij als 76-jarige nog topfit is, postte hij tijdens de lockdown verschillende fitness-filmpjes van zichzelf.

Talloze arrestaties

Bovendien is er alles aan gedaan om het Bobi Wine extra moeilijk te maken. Hij werd talloze keren opgepakt, zijn chauffeur werd gedood door een kogel die wellicht bedoeld was voor hemzelf, er zijn granaten ontploft in zijn tuin, zijn campagnebijeenkomsten werden steevast verstoord of verhinderd of eindigden in een wolk van traangas. Eergisteren nog viel de politie bij hem binnen en arresteerde z’n veiligheidspersoneel en medewerkers.

In november vallen meer dan vijftig doden als de politie met scherp schiet op supporters van Bobi Wine. Ze protesteerden tegen zijn zoveelste arrestatie. 

Twee dagen geleden heeft de regering ook de sociale media laten blokkeren.

Meest gewelddadige verkiezingen ooit?

Het is bijna ondenkbaar dat Museveni deze verkiezingen verliest. De belangrijkste vraag is hoe groot de teleurstelling en het protest van de jongeren zal zijn. En hoe hard de reactie van Museveni’s ordetroepen zal zijn.

Volgens sommige analisten worden dit de meest gewelddadige verkiezingen ooit in Oeganda. 

Meest gelezen