Vaccinaties tegen corona gaan van start, maar wat kan je doen als je een heilige schrik hebt voor naalden?

De grootschalige vaccinatiecampagne krijgt stilaan vorm, maar wat doe je als je bang bent voor naalden, nu die alomtegenwoordig zijn in het nieuws? Psychotherapeut Kathleen Verwaest gaf enkele tips op Radio 2 Antwerpen. 

Heel wat mensen zijn bang voor naalden, maar het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen hoe die angst is ontstaan. "Soms is er een traumatische ervaring geweest in de kindertijd", vertelt Verwaest.

"Twintig jaar geleden werd er geen rekening mee gehouden als een kind angstig was en gingen twee verplegers op het kind liggen om de spuit te geven. Maar soms zijn er andere angsten, en breiden die zich uit naar naalden."

Mindfullness

Alles hangt af van hoe erg de angst is. "Mensen met een echte naaldenfobie die compleet in paniek slaan, raad ik aan om professionele hulp in te schakelen", vertelt Verwaest. 

"Voor wie de angst niet zo groot is, zijn er wel enkele hulpmiddeltjes. Mindfullness bijvoorbeeld. Ademhalings- of ontspanningsoefeningen kunnen soelaas bieden. Daar kan je best nu al mee beginnen. Thuis oefenen, zodat je ze niet voor het eerst moet doen als je in het vaccinatiecentrum komt, want dan lukt het niet. Er zijn op Youtube veel oefeningen te vinden, onder andere van Edel Maex, die mindfullness heeft geïntroduceerd in ons land. Die oefeningen kunnen helpen om rustig te worden."

Afleiding

Ook op andere manieren afleiding zoeken kan helpen. "Rustige muziek in je oortjes net voor je binnen gaat in het vaccinatiecentrum, of een spelletje spelen op de gsm. Het zou ook goed zijn om iemand mee te nemen die je gerust kan stellen. Desnoods tot aan de deur, als die persoon niet mee binnen mag."

Procedure vooraf overlopen

Het is ook belangrijk dat mensen die bang zijn voor naalden, vooraf weten waar ze aan toe zijn. "De procedure overlopen, is van groot belang. Informeer je vooraf, zodat je weet waar je naartoe moet, wanneer en in welke ruimte je de prik zal krijgen. Zo ben je beter voorbereid."

Hypnose

"Ook hypnose zou kunnen helpen. Onlangs zag ik een documentaire op de Nederlandse televisie, "Hypnose op recept", en daar is het al ingeburgerd om kinderen eerst tot rust te brengen met hypnose. Dan geven ze het spuitje en het kind heeft dat zelfs niet gemerkt omdat het afgeleid is. Maar in de grote vaccinatiecentra is dat onmogelijk, want de zorgverleners zijn daar niet voor opgeleid."

Angstige gedachten accepteren

Ook geeft Verwaest nog deze tip: "Als er angstige gedachten komen, duw ze dan niet weg want dat lukt toch niet. Accepteer de gedachten en probeer rustig te worden, bijvoorbeeld met de ademhalingsoefeningen die je vooraf hebt geoefend."

EMDR

In haar praktijk in Turnhout en Antwerpen maakt Verwaest gebruik van EMDR, een techniek om trauma's te verwerken. "We gaan op zoek naar het trauma", legt Verwaest uit. "Sommige mensen weten vrij snel waar het trauma vandaan komt: een dokter die tien keer in een arm heeft moeten prikken en toen is de angst ontstaan."

"In andere gevallen weten mensen niet waar de naaldenfobie vandaan komt. Dan vertrekken we vanuit een gevoel en laten we de geest - het onbewuste - zoeken naar momenten waarop de angst voor het eerst is ontstaan. Soms is dat iets van heel lang geleden, in de kindertijd. Dan zijn er verschillende opties. Mijn cliënt moet dan bijvoorbeeld mijn vingers volgen, en door die afleiding komt het proces van traumaverwerking op gang. Of er worden soms afwisselend tikjes gegeven op de bovenbenen, en dat kunnen de cliënten ook zelf doen. Dat kunnen mensen ook doen om zichzelf tot rust te brengen in het vaccinatiecentrum."

Meest gelezen