Burgemeester van een van de kleinste gemeenten eist eigen vaccinatiecentrum: “In 5 uur tijd kunnen wij dat zelf klaren”

Burgemeester van Spiere-Helkijn Dirk Walraet (Lijst van de burgemeester) wil een eigen vaccinatiecentrum in zijn gemeente van amper 2.100 inwoners. Hij is het er niet mee eens dat zijn inwoners naar Waregem zouden moeten gaan voor hun coronaprik. Hij ziet ook een probleem in de tweetaligheid van zijn gemeente, de meerderheid spreekt er Frans. 

Vrijdag beslist de Vlaamse regering waar de 120 vaccinatiecentra zullen komen. Tussen burgemeesters van verschillende gemeenten ontstaan daar meer en meer discussies over. Aan de Oostkust is er een strijd tussen Knokke-Heist en Blankenberge. Spiere-Helkijn wil het graag helemaal zelf in handen nemen.

Walraet ziet meerdere redenen daarvoor. “De afstand is al zeer demotiverend”, begint hij zijn betoog. “Wij zouden ingedeeld worden in de eerstelijnszone van Waregem. Dat is 40 minuten rijden met de auto voor ons. Sterker nog, daarvoor moet je door Kortrijk waar ook een centrum is. Dat is dus al erg tegenstrijdig.”

Ook in het Frans?

Spiere-Helkijn is een faciliteitengemeente die grenst aan Henegouwen. Het ligt in West-Vlaanderen, maar grondwettelijk is vastgelegd dat ze gemeentelijke diensten ook in het Frans moet aanbieden. “67 procent van mijn inwoners is Franstalig. Als ze moeten opgevangen worden in Waregem, twijfelen wij over de kennis van het Frans daar”, zegt Walraet.

Wat we zelf doen, doen we beter

Walraet wil de vaccinatie met zijn gemeente zelf organiseren. “Wij hebben al bewezen dat we zoiets kunnen met de verdeling van de mondmaskers en sneltesten. Wij beschikken over 5 huisdokters, 5 verpleegsters en een apotheker. Op 5 uur tijd kunnen wij dat volledig klaren. Voor onze 350 inwoners die ouder zijn dan 65, zou dit veel gemakkelijker en betrouwbaarder zijn.”

Logistieke experts pleiten voor zo weinig mogelijk vaccinatiecentra om de kans op fouten te verkleinen. “Maar er komen ook vaccinatiecentra in woonzorgcentra en misschien zelfs in bedrijven”, zegt de burgemeester daarover. “Dan is er toch geen verschil met hoe wij het zouden doen? Ik dien officieel dat voorstel in, want het is zeer realistisch en haalbaar”, besluit Walraet.

Radio 2

Meest gelezen