Royals: Camilla lanceert onlineboekenclub, en warme herinneringen aan koningin Elisabeth van België

In Jordanië zijn drie koninklijke generaties gevaccineerd. Welke andere royals hebben hun coronaprik al gehad? Koning Albert heeft met zus prinses Esmeralda een zeldzaam interview gegeven over hun grootmoeder. Het historische Glamis Castle is helaas het decor geworden van zedenfeiten. En boeken blijken nogmaals ontzettend hip. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Drie Jordaanse prikken op een rij

Bij de Jordaanse royals is de vaccinatie een familie-reünie geworden, zonder de vrouwen evenwel. Koning Abdullah II, kroonprins Hoessein en prins Hassan (de oom van de koning) hebben hun prik in de medische afdeling van het paleis in hoofdstad Amman gehad. In Jordanië zijn zorgmedewerkers, chronisch zieken, 60-plussers en vluchtelingen eerst aan de beurt. Een dag na de start van de vaccinatiestrategie stroopten ook de 26-jarige kroonprins en zijn 58-jarige vader hun mouwen op. De foto's werden gedeeld op de sociale media van het hof.

Jordanië heeft twee vaccins goedgekeurd: dat van Pfizer/BioNTech en het Chinese Sinopharm. Verschillende leden uit de regering, onder wie premier Bisher al-Khasawneh, namen ook deel aan de testfase van Sinopharm.

Kroonprins Hoessein (l), koning Abdullah (midden) en prins Hassan bin Talal (r).
AFP or licensors

Het was de Deense koningin Magrethe die als eerste royal naar buiten kwam met haar inenting. Ze kreeg haar prik op Nieuwjaar. Daarna volgde ook het nieuws dat de Britse koningin Elizabeth en prins Philip gevaccineerd zijn, net als de Noorse koning Harald en koningin Sonja, de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia. In Nederland maakten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix bekend dat ze een vaccin wensen. Wanneer zij aan de beurt zijn, is nog niet bekend.

Koning Filip, koningin Mathilde, koning Albert en koningin Paola volgen de richtlijnen van de Belgische overheid, laat het Belgische hof weten. Met andere woorden: Albert en Paola kunnen als 65-plussers en risicopatiënten een prik krijgen vanaf maart, Filip en Mathilde samen met de brede bevolking vanaf juni. Tenzij ze opgenomen worden in de lijst van essentiële beroepen, dan kunnen ze al vanaf april gevaccineerd worden.

Koning Albert deelt zijn herinneringen

Koning Albert heeft in "Secrets d'histoire" op zender France 3 enkele warme herinneringen gedeeld over zijn geliefde grootmoeder, koningin Elisabeth. Soms gebeurde dat zelfs met de snik in de stem. Meer dan 2,1 miljoen kijkers volgden het programma. 

Presentator Stéphane Bern kreeg toegang tot het kasteel van Laken en filmde in het voormalige atelier van koningin Elisabeth waar ze zich terugtrok om te beeldhouwen en boetseren, en waar nog altijd bustes van haar staan. Ook de halfzus van Albert, prinses Esmeralda, komt aan het woord.

Viool... een ongelukkige keuze
koning Albert over het feit dat zijn grootmoeder graag een muzikant in hem zag

De koning was nog geen jaar oud toen zijn moeder koningin Astrid verongelukte. Elisabeth stond klaar voor haar kleinkinderen. "Ze wilde luisteren naar haar kleinkinderen, hen een maximum aan affectie geven, aanwezig zijn. Ze ging bijvoorbeeld met hen skiën in het park van Laken", vertellen kenners. "Ze had veel sympatie voor mijn broer (Boudewijn) en zus (Josephine Charlotte), vertelt Albert zelf. "Maar ik had de indruk dat ik de lieveling was."

Net voor de komst van haar jongste kleinzoon was koning Albert I, Elisabeths man, overleden na een val van een rots. Ze was een gebroken vrouw. "Ze heeft zich gedurende een periode echt afgezonderd in een donkere kamer en wilde niemand zien. Toen heb ik het geluk gehad geboren te worden en ze gaven me zijn naam, Albert. Dat heeft haar levensvreugde gegeven en ze is opnieuw begonnen, in de rol van tweede moeder."

Elisabeth, die aan de wieg stond van de Koningin Elisabethwedstrijd, wilde graag dat haar kleinzoon een amateur-muzikant zou zijn en propte hem een viool in zijn handen. "Een ongelukkige keuze", geeft de koning toe. "Als ik speelde voor mijn ouders, broers en zussen, liep iedereen de kamer uit."

2 juli 1959: Albert trouwt met Paola, grootmoeder Elisabeth zit op de tweede stoel van links, naast wijlen koning Boudewijn.

HERBEKIJK hier volledig de intrigerende aflevering over de Belgische koningin Elisabeth op YouTube:

Simon Bowes-Lyon schuldig aan aanranding

In het Verenigd Koninkrijk is Simon Bowes-Lyon op borgtocht vrij, maar hij staat voortaan geregistreerd als zedendelinquent. De 34-jarige Simon is verre familie van de Queen. Hij deelt zijn achternaam met de Queen Mum, Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon.

De man drong vorig jaar de kamer binnen van een van zijn gasten, op Glamis Castle, en vergreep zich aan een vrouw. Na 20 minuten slaagde de vrouw erin hem de kamer uit te krijgen en hulp in te schakelen. Simon verontschuldigde zich in een mail aan de vrouw, en herhaalde zijn excuses in de rechtbank. In de kranten zegt hij zich "diep te schamen voor zijn gedrag". "Ik had duidelijk zwaar gedronken", luidt de uitleg.  

Het statige Glamis Castle is de residentie van de familie Bowes-Lyon sinds 1372.
Getty Images

De feiten speelden zich af in Glamis Castle in Schotland, tijdens een weekendevenement met verschillende gasten voor een luxueus lifestylemagazine. Simon Bowes-Lyon is de 19e graaf van Strathmore en Kinghorne, en dus de huidige kasteelheer van Glamis Castle. De 14e graaf was Claude Bowes-Lyon, en dat was de vader van de Queen Mum.

De Queen Mum groeide op in het 14e-eeuwse kasteel en de zus van de huidige Queen, prinses Margaret, zag er het levenslicht in 1930. Glamis Castle vormde ook het decor voor de tragedie "Macbeth" van schrijver William Shakespeare. Het hoofdpersonage woont er.

Zowat iedereen in leesmodus

De hertogin van Cornwall en vrouw van de Britse kroonprins Charles, Camilla Parker Bowles, heeft op Instagram een boekenclub gelanceerd. Ze deelde alvast vier favoriete boekentitels: "The mirror & the light" van Hilary Mantel, "Where the crawdads sing" van Delia Owens, "Restless" van William Boyd en "The architect's apprentice" van Elif Shafak. Camilla is een boekenwurm en hoopt dat anderen haar voorbeeld zullen volgen. 

"Je kan ontsnappen, je kan reizen, je kan lachen, je kan huilen. Elke menselijke emotie zit in een boek", moedigt ze aan in de bijhorende video (zie hieronder). De komende weken gaat Camilla dieper in op de boeken die ze koos en zal ze in gesprek gaan met de auteurs.

De Nederlandse prinses Laurentien, zelf ook auteur, geeft elk jaar het startschot van de Nationale Voorleesdagen. Maar deze keer zal ze dat niet doen op locatie bij kinderen. Laurentien gaat coronaveilig: ze leest voor vanuit een tv-studio waar 25 kinderen digitaal zullen bij aanschuiven.  De prinses zal lezen uit "Coco" van Loes Riphagen, dat verkozen werd tot Prentenboek van het Jaar. 

Sarah Ferguson, de hertogin van York en ex-vrouw van prins Andrew, plant in augustus dan weer een eerste historische roman met als titel "Her heart for a compass". Het verhaal is gebaseerd op een van haar voorouders - lady Margaret Montagu Douglas Scott - waarvoor Fergie in koninklijke archieven ging graven. Voor de aankondiging in een filmpje op social media trok Ferguson een Victoriaanse outfit aan.

Sinds de coronacrisis leest de hertogin kinderboeken voor op haar YouTube-kanaal "Storytime with Fergie and friends". Ze wil kinderen met haar eigen kinderboeken vermaken, maar evengoed met klassiekers en sprookjes. Ferguson verkleedt zich telkens en duikt op in een ander decor. Prinses Beatrice was te gast bij haar moeder toen "Roodkapje" op de boekenplank lag.

En op 1 februari komen de lang aangekondigde memoires uit van Samantha Markle, halfzus van Meghan Markle. Samantha, die al sinds 2008 geen contact meer heeft met haar zus, belooft in US Weekly dat het geen aanval wordt. Hoewel de titel anders doet vermoeden.

In "The diary of Princess Pushy's sister"  heeft Samantha het over het goede en het slechte van haar familie. "Ik heb al gezegd dat ik geen roddelblad aan het schrijven was. Dat zei ik twee jaar geleden al, maar niemand wil me geloven", klinkt het. Wordt vervolgd.

Meest gelezen