Stad Leuven richt Brabanthal in als centraal vaccinatiecentrum: "Goed voor 4.000 vaccinaties per dag"

In Leuven wordt de Brabanthal het vaccinatiecentrum voor de Leuvenaars. De stad gaat daar elke dag tot zo’n 4.000 inwoners kunnen vaccineren. Daarnaast zal Leuven ook mobiele teams inzetten. Zij zullen moeilijk bereikbare groepen of mensen die minder mobiel zijn aan huis vaccineren.

De komende weken wordt de Brabanthal ingericht tot vaccinatiecentrum voor heel Leuven. Daarnaast zullen ook ploegen rondtrekken naar mensen die minder mobiel zijn. Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) is blij met een grote evenementenhal als de Brabanthal en gelooft dat het allemaal snel kan gaan: "De volgende dagen wordt de Brabanthal volledig klaargemaakt, en het is de bedoeling om begin februari al eens te testen hoe het allemaal loopt, voor de vaccinaties in maart beginnen. Zodat het allemaal comfortabel en snel verloopt."

4.000 vaccinaties per dag

"We zullen tot zo'n 4.000 vaccinaties per dag kunnen uitvoeren, en dat is veel meer dan wat er nu wordt vooropgesteld. Dus qua capaciteit is dat geen enkel probleem, die locatie kan dat aan. En voor mensen die minder goed te been zijn, hebben we andere oplossingen", gaat Ridouani verder. 

Om dat allemaal mogelijk te maken, hebben zich al honderden mensen uit de zorgsector aangemeld. De stad werkt daarvoor verder samen met huisartsen, ziekenhuizen, de zorg- en welzijnssector, Zorgzaam Leuven en de KU Leuven.

12 vaccinatielijnen

Er kunnen in de Brabanthal zo'n 12 vaccinatielijnen opgestart worden. Ook in het weekend en ’s avonds kunnen mensen langs komen. "We willen zo flexibel mogelijk zijn, zodat we een versnelling hoger kunnen schakelen als er meer vaccins beschikbaar zijn, met meer openingsuren en meer vaccinatielijnen," zegt Ridouani.

Meest gelezen