Schepen Lalynn Wadera met vzw Atelier Circuler

Leuven doet vanaf nu aan Urban mining: "Herbruikbare materialen uit stadsgebouwen halen die afgebroken of gerenoveerd worden"

Leuven is begonnen met "Urban mining" of stadsontginning; een vzw haalt herbruikbaar materiaal uit gebouwen van de stad die afgebroken of gerenoveerd worden. Nadien krijgen de materialen een tweede leven via de Leuvense Materialenbank.

De vzw Atelier Circuler haalt voor de afbraak of renovatie herbruikbare materialen uit gebouwen. Vroeger werden die nog zo veel mogelijk gerecycleerd maar nu worden die materialen gebruikt voor nieuwe projecten: "De oude schietstand op het militair domein in Heverlee is het eerste stadsgebouw dat 'gemined’ werd", zegt schepen Lalynn Wadera (SP.A). "De houten balken die daar in het plafond zaten, zijn er uit gehaald en meegenomen. De vzw heeft verder bruggen en latten, een aantal houten tafels, een afzuiginstallatie, metalen wandbekleding, roldeuren en sanitair verzameld." De stad wil nadien het gebouw inrichten voor jeugdverenigingen, speelpleinwerkingen en kantoren voor jeugd- en jongerenverenigingen. 

Voor alle gerecupereerde materialen worden nieuwe eigenaars gezocht. De materialen komen terecht in de Materialenbank aan de Vaart, waar vanaf januari iedereen via een webshop gerecupereerde bouwmaterialen kan bestellen.

Meest gelezen