Radio 2

Ternat geeft negatief advies voor bouw van twee windturbines

De gemeente Ternat is gekant tegen de bouw van twee windturbines door energieleverancier ENGIE op de industriezone aan de Assesteenweg. Eén van de twee turbines zou te dicht bij woningen staan. Ternat geeft daarom een negatief advies. Het is de provincie Vlaams-Brabant die uiteindelijk moet beslissen over het toekennen van een vergunning.

"Ternat liet een windstudie maken", zegt schepen van Omgeving Gunter Desmet (CD&V en Volks). "Daaruit bleek dat de industriezone aan de Assesteenweg de meest geschikte lokatie is. Alleen moeten de turbines in het noordelijke deel van de zone worden gebouwd. Zo ver mogelijk van de Vitseroelstraat en de Donkerstraat waar mensen wonen." Tegen de bouw van de twee turbines zijn 19 bezwaren ingediend, vooral van bewoners uit die twee straten.

Ternat heeft ook opmerkingen over de hoogte van de windturbines die ENGIE wil bouwen. De turbines hebben een wiekhoogte van 200 meter, dat vindt Ternat bijzonder hoog. Momenteel staan er nog geen windmolens op het grondgebied van de gemeente Ternat. Ternat verwacht dat er nog een andere energieproducent een aanvraag zal indienen voor de bouw van windturbines in de industriezone aan de Assesteenweg. De gemeente wil dat de verschillende energieproducenten een gezamenlijk dossier indienen dat aan alle voorwaarden van de gemeente voldoet.

Meest gelezen