Videospeler inladen...

Corona-uitbraak in Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden, viroloog Marc Van Ranst: "Denk niet dat dit Britse variant is"

In het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden is een grote uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Het ziekenhuis neemt verregaande voorzorgsmaatregelen. Niet dringende behandelingen zijn uitgesteld tot 1 februari. Viroloog Marc Van Ranst denkt niet dat het om de Britse variant van het virus gaat.

Er zijn op drie afdelingen besmettingen vastgesteld zowel bij patiënten als bij personeel. En dat ondanks alle strikte maatregelen die al genomen waren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De eerste besmettingen werden vastgesteld op de twee geriatrische afdelingen. Nu zijn er ook besmettingen vastgesteld op de afdeling neuro-cardio. Na het testen bleken daar 10 van de 24 personeelsleden en 13 patiënten van die afdeling besmet. 

Het is nog niet duidelijk om welke variant het gaat, dat wordt nu onderzocht. Maar de snelheid waarmee het virus zich verspreidde, is nieuw, zegt  Miet Driesen van het Sint-Trudoziekenhuis. "We hebben meteen na de vaststelling van de besmettingen de stalen naar verschillende labo's gestuurd voor verder onderzoek maar we wachten nog op de resultaten.

Toch denkt viroloog Marc Van Ranst niet dat het om de Britse variant van het virus gaat. "We hebben dat al een beetje nagekeken door de PCR-testen na te gaan, en dat blijkt niet zo te zijn", zegt hij in "Het Journaal Laat". "We zijn de stalen nu genetisch aan het karakteriseren. We hopen daar morgenavond de resultaten van te hebben, maar ik denk niet dat dit de Britse variant is."

Bekijk hier het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Alleen nog dringende zorg

Alle besmette patienten zijn intussen overgebracht naar de speciale covid-afdeling. Het ziekenhuis heeft de meeste geplande opnames en ambulante behandelingen alvast stopgezet tot 1 februari. Dringende ingrepen kunnen nog wel, zegt Driesen." De levensnoodzakelijk zorg kan in een apart circuit doorgaan. En ook de vitale functies van het ziekenhuis, zoals spoed, blijven mogelijk". Het Sint-Trudoziekenhuis werd ook al eens zwaar getroffen door een corona-uitbraak bij het begin van de epidemie vorig jaar. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen