Videospeler inladen...

Vaccinatieteller, 60 à 120 vaccinatiecentra, persoonlijke uitnodigingen per brief: zo wil Vlaanderen vaccineren

Elke Vlaming krijgt een persoonlijke uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zal gebeuren per brief en/of sms/mail. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd tijdens de voorstelling van de Vlaamse vaccinatiecampagne. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept alle Vlamingen op zich te laten vaccineren.

De Vlaamse vaccinatiecampagne is uit de startblokken geschoten. "Tot op vandaag zijn 34.500 Vlamingen gevaccineerd in 112 van de 827 woonzorgcentra", zegt minister-president Jan Jambon. "28.000 bewoners en 6500 personeelsleden zijn ingeënt. We zitten daarmee helemaal op planning."

Iedereen zal de kans krijgen om zich snel en dichtbij te laten vaccineren

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Volgens Jambon is het de bedoeling dat elke Vlaming nog vóór de zomer een eerste prik zal hebben gekregen, maar hij relativeert meteen. "We kunnen het niet genoeg benadrukken: Vlaanderen is en blijft afhankelijk van de vaccinleveringen om ervoor te zorgen dat de Vlaming zo snel mogelijk gevaccineerd wordt."

Begin maart worden de vaccinatiecentra opgestart. Dat zullen er 60 à 120 worden. Hoeveel exact het er zullen zijn, weten we pas vrijdag. "Vlaanderen kiest voor een vaccinatiecampagne dicht bij de mensen", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). "Mensen zullen maximaal 15 kilometer moeten rijden voor een prik. Iedereen zal de kans krijgen om zich snel en dichtbij te laten vaccineren."

Mensen zullen persoonlijk worden uitgenodigd per brief, per sms of per e-mail. Daarna zal u zich digitaal of telefonisch kunnen registreren. Als de voorgestelde dag niet past, zal u een ander tijdstip kunnen kiezen. Als u niet reageert op de oproep, zal het lokaal bestuur contact met u opnemen. Let wel: vaccinatie blijft altijd een vrijwillige keuze. 

Voor de tweede dosis wordt dezelfde procedure gevolgd.

Die spuit haalt ons eruit

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Er komen mobiele vaccinatieteams voor wie zich niet kan verplaatsen omdat hij bijvoorbeeld bedlegerig is. Wie moeilijk op eigen kracht in een vaccinatiecentrum raakt, zal terecht kunnen bij de lokale besturen. Er wordt aan gedacht om hiervoor bijvoorbeeld taxi's of bussen van De Lijn in te schakelen. 

De Vlaamse Regering trekt in een eerste fase 250.000 euro per eerstelijnszone uit voor de vaccinatiecampagne. "Sowieso vertrekt de regering daarbij maximaal van het Belfort-principe waar ze lokale besturen en eerstelijnszones correct vergoedt voor de inspanningen", legt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) uit.

Vlaams minister-president Jan Jambon roept alle Vlamingen op om zich te laten vaccineren. "Laat u vaccineren alstublieft, in uw eigen belang, in het belang van uw vrienden of collega's. Die spuit haalt ons eruit!"

Er komt ook een zogenoemde vaccinatieteller. Daarop zal u kunnen zien hoeveel vaccins er zijn geleverd en hoeveel mensen respectievelijk hun eerste en hun tweede prik hebben gekregen. "Deze teller kan motiverend werken", zegt Jambon.

Bekijk hieronder het gesprek met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen