Martin Bertrand / Hans Lucas

Eerste geval met Zuid-Afrikaanse coronavariant bevestigd in ons land net als 8 nieuwe gevallen van Britse variant

Voor het eerst is in ons land een geval van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus bevestigd. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. Het gaat om een vrouw uit West-Vlaanderen zonder reisgeschiedenis. Er zijn ook 8 nieuwe gevallen van de Britse variant vastgesteld. De grenzen sluiten om deze varianten buiten te houden, moet volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) het "allerlaatste redmiddel" zijn.

In het referentielaboratorium van de KU Leuven zijn vandaag 8 nieuwe gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld, net als een eerste geval van de Zuid-Afrikaanse variant. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS en meldt hij ook op Twitter.

“De Britse variant is duidelijk aan een opmars bezig in ons land”, zegt hij. “Sinds eind 2020 groeit het aantal gevallen, net als in andere landen. De variant duikt op bij mensen met een reisgeschiedenis, maar ook bij mensen zonder, en begint dus in ons land te circuleren. Vandaag is ook voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse variant gevonden, dit bij een patiënt uit West-Vlaanderen zonder reisgeschiedenis.”

“Het baart iedereen zorgen wanneer varianten beginnen te circuleren, zeker wanneer men denkt dat die meer besmettelijk zijn. Dat is niet onverwacht, maar de mogelijkheden die we momenteel hebben om ze buiten te houden, zijn eigenlijk ontoereikend. We moeten het in elk geval wel proberen. Dit is nog maar het begin, de Britse variant is nog niet dominant." 

Controles

"We moeten ervoor zorgen dat ook mensen die minder dan 48 uur naar ons land komen een covidtest moeten ondergaan en in quarantaine moeten. Anders dweilen we met de kraan open.” Moeten de grenzen dicht? “Er is in elk geval een strengere controle nodig. Ik denk dat veel landen tot die conclusie zullen komen.”

Verschillende bevestigde gevallen van de Britse variant komen in Limburg. Toeval of niet: het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden kampt met een corona-uitbraak onder patiënten en personeel van drie niet-covidafdelingen. Toch denkt Van Ranst momenteel niet dat daar de Britse variant in het spel is.

 "We hebben dat al een beetje nagekeken door de PCR-testen na te gaan, en dat blijkt niet zo te zijn", zegt hij in "Het Journaal Laat". "We zijn de stalen nu genetisch aan het karakteriseren. We hopen daar morgenavond de resultaten van te hebben, maar ik denk niet dat dit de Britse variant is."

Bekijk hier het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Grenzen

Moeten de grenzen dicht om deze nieuwe varianten buiten te houden om in te dijken? Voorlopig niet, laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verstaan in "Het Journaal". Zij vindt dat zo'n sluiting het "allerlaatste redmiddel" moet zijn.

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met minister Verlinden in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"De sluiting van de grenzen heeft belangrijke nadelen", gaat ze voort. "Je hebt mensen die aan de beide kanten van de grens wonen en werken, of mensen in co-ouderschap aan beide zijden van de grens. Grenzen sluiten is voor veel mensen erg vervelend. Dat moeten we afwegen tegen het risico dat we lopen als we ze niet sluiten."

"Er is in Europees verband besloten om grenzen niet eenzijdig te sluiten juist wegens die negatieve gevolgen voor het dagelijkse leven van veel mensen. We zullen het moeten bekijken, maar het geniet absoluut niet onze voorkeur."

Verlinden laat daarnaast de deur op een kier om al eerder een Overlegcomité bijeen te roepen dan het eerstvolgende dat op 22 januari staat gepland. "Het zou best kunnen dat we de komende dagen een zullen houden. We kunnen niet wachten op het Overlegcomité om de regels voor terugkeerders uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland strenger te maken."

Meest gelezen