Vergiftigde oppositieleider Navalny keert terug naar Rusland, ook al dreigt daar een gevangenisstraf

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil komende zondag terugkeren naar Rusland, dat heeft hij zelf op Twitter aangegeven. Navalny werd afgelopen zomer tijdens een binnenlandse vlucht vergiftigd. De oppositieleider kon herstellen in een Duits ziekenhuis. De kans bestaat dat Navalny bij aankomst in Rusland meteen opgepakt wordt, want er hangt hem nog een gevangenisstraf boven het hoofd. 

Op 17 januari wil Aleksej Navalny, een van de grootste critici van de Russische president Vladimir Poetin, vanuit Duitsland terugvliegen naar de Russische hoofdstad Moskou.

Navalny kondigde zijn terugkeer aan met een boodschap op Instagram en Twitter. Op Twitter schreef hij: "De vraag om al dan niet terug te keren, heb ik me nooit gesteld. Simpelweg omdat ik nooit weggegaan ben. Ik ben in Duitsland terechtgekomen, in een reanimatiebox. 17 januari, op zondag, keer ik terug naar huis met een vlucht van maatschappij "Pobeda" (Russisch voor "Overwinning", nvdr).

Volgens zijn aanhangers wil het Kremlin niet dat Navalny terugkeert en zou het hem daarom bedreigen met gevangenzetting. Navalny heeft bijvoorbeeld eerder een voorwaardelijke celstraf wegens fraude gekregen en die zou onvoorwaardelijk kunnen worden. Volgens het Europese Hof van Justitie verliep het proces tegen Navalny in 2014 niet eerlijk.

"Navalny wordt bij aankomst mogelijk meteen in de gevangenis gegooid", duidt VRT-journalist en Ruslandkenner Marijn Trio. "Gisteren vroeg de Russische gevangenisautoriteit om Navalny's voorwaardelijke celstraf, na een twijfelachtig corruptieproces, om te zetten in een effectieve straf. Hij keert dus terug, ondanks het dreigement dat hij meteen in de gevangenis zou kunnen verdwijnen."

Vergiftigd met zenuwgif

Navalny werd in augustus vorig jaar tijdens een binnenlandse vlucht vanuit de Siberische stad Tomsk ernstig ziek. Na twee dagen hospitalisatie in Rusland werd hij naar een Duits ziekenhuis overgevlogen.

Laboratoria in de Europese lidstaten Duitsland, Frankrijk en Zweden  vonden dat de man vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok, een substantie die indertijd door de Sovjets werd ontwikkeld. Alle drie de laboratoria bewezen onafhankelijk van elkaar dat een zenuwgif uit de novitsjok-groep de oorzaak was van de vergiftiging.

Onder meer Duitsland en Frankrijk vroegen opheldering aan Rusland over deze zaak. Duitsland bekritiseerde bovendien de lakse houding van de Russische autoriteiten in dit onderzoek. Volgens Navalny zit Moskou achter de vergiftiging. De Russische autoriteiten hebben dat altijd met klem ontkend.

Meest gelezen