Videospeler inladen...

Minister Verlinden over regels tot 1 maart: "Sommigen hebben liever worstcasescenario", psycholoog: "Onbegrijpelijk"

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) vindt de communicatie van de overheid over de verlengde maatregelen niet motiverend. Integendeel. "Het is onbegrijpelijk", zegt hij. Gisteren, in de late namiddag, werd in het Staatsblad gepubliceerd dat de huidige maatregelen tot 1 maart aanhouden. "We hebben een datum genomen die na de krokusvakantie valt", legt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uit.  

Het nieuwe ministeriële besluit in het Staatsblad regelt onder meer dat de rijscholen weer open mogen, maar gisteren bleek vooral 1 regeltje de gemoederen te beroeren: namelijk dat alle geldende maatregelen tot 1 maart zijn verlengd. "Ineens" zes weken erbij dus. 

"Ministeriële besluiten hebben altijd een einddatum nodig en in dit geval is dat 1 maart. Dat is vergelijkbaar met de ministeriële besluiten die we hebben gekend vanaf oktober met een geldigheidsduur van 6 weken", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. 

Voor heel wat mensen, denk maar aan de kappers en de horeca, komt die datum echter als een mentale mokerslag. Waarom gewoon niet verlengen tot het volgende Overlegcomité op 22 januari? Verlinden: "We moeten vooruitziend zijn. Met betrekking tot de reizen en de krokusvakantie hebben we de uitdrukkelijke vraag gekregen om daar al een indicatie van te hebben, zowel van de kant van de burgers uit als van de kant van de reisbureaus. Het sluit niét uit dat er intussen bijsturingen (lees: versoepelingen OF verstrengingen, red.) komen. We hebben dat bij eerdere ministeriële besluiten ook gedaan."

Sommige mensen hebben meteen liever het worstcasescenario

minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V)

Minister Verlinden heeft begrip voor diegenen die na weken van verplichte sluiting nog altijd geen concrete vooruitzichten hebben. "Ik ben geen motivatiepsycholoog, maar wat een aantal onder hen mij vertelt is dat sommige mensen liever meteen het worstcasescenario hebben. Dat neemt niet weg dat het verschrikkelijk lastig is vandaag. Maar dat is nu de situatie. We zien in onze buurlanden dat de coronavariant gevaarlijk is en we niet te snel mogen versoepelen." 

Herbekijk de journaalreportage (13/01/2021) over de verlenging van de maatregelen, met minister Verlinden:

Videospeler inladen...

Stemmen weerklinken om de grenzen te sluiten om de Britse coronavariant, die vermoedelijk een pak besmettelijker is, zoveel mogelijk uit ons land te weren. Is dat een optie? "Met de eerste lockdown hebben we de negatieve gevolgen daarvan gezien. Er is vandaag Europees beslist om geen eenzijdige sluiting van de grenzen te doen. We hebben nu het systeem van testing en quarantaine bij reizigers. Als dat systeem goed werkt, is het niet nodig verdere stappen te ondernemen. Er zijn weinig voorstanders, denk ik, van een beperking van vrij verkeer van personen. Dat moet het laatste redmiddel zijn."

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met minister Verlinden in "De ochtend" (en lees voort):

AFP or licensors

"Onbegrijpelijk dat regering niet heeft gecommuniceerd"

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste van de UGent vindt de communicatie van de overheid over de verlengde maatregelen niet motiverend. "Veel mensen zullen gisteren verrast geweest zijn, sommigen zelfs sterk ontgoocheld of kwaad. Er is nood aan duiding bij die beslissing. Dit is niet louter een technische kwestie. Het is noodzakelijk de bevolking te blijven motiveren en te blijven bedanken voor de reeds geleverde inspanningen. Wijs erop wat de risico's nog altijd zijn vandaag, om zo het nodige perspectief te blijven bieden. Het is onbegrijpelijk dat men daarover niet heeft gecommuniceerd", vindt Vansteenkiste.

Stilzwijgend aangeven dat het tot 1 maart zal duren, is zondigen tegen een basisprincipe

motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent)

Vansteenkiste maakt ook deel uit van de GEMS of de expertengroep die de regering advies geeft. "Wij hebben al verschillende adviezen gebracht over manieren om de mensen te motiveren. Essentieel daarbij is informatie geven over het waarom. Dit gebeurt nu stilzwijgend. Men zondigt tegen een basisprincipe." Hoe kan het beter? Vansteenkiste: "Geef telkens tussendoelen en een timing om het einddoel te bereiken."

Meest gelezen